Media Group op stap met Contrast....

Hier waren wij:

Conferentie: werken aan jeugdwerkloosheid

FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, organiseerde in samenwerking met de OECD, Organisation for Economic Cooperation and Development, op 7 oktober een conferentie over jeugdwerkloosheid in internationaal perspectief waarop de OECD Employment Outlook 2009 wordt gepresenteerd.

Stefano Scarpetta, auteur van de Employment Outlook 2009 en Head of Department of Employment Analysis and Policy, licht de meest recente internationale cijfers toe.
Aart-Jan de Geus, Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de OECD, en oud-minister van Sociale Zaken, geeft een politiek-bestuurlijke duiding.

Na de presentatie van het onderzoek volgde een paneldebat met vertegenwoordigers van de OECD, vakbond FNV, werkgeversorganisatie en wetenschap. Tijdens dit paneldebat wordt toegewerkt naar concrete beleidsaanbevelingen, gericht op de Nederlandse situatie.

Aan de conferentie werken, naast Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van Bestuur FORUM o.a. mee:
Jozias van Aartsen, Burgemeester Den Haag, Wilna Wind, Federatiebestuurder FNV, André Timmermans, Directeur UWV Werkbedrijf.

Kijk voor meer informatie op: https://www.forum.nl/agenda/jeugdwerkloosheid.html.

Ramadanfestival

Ramadanfestival 2009

Het Ramadan Festival is begonnen!
Het Ramadan Festival is feestelijk van start gegaan. Midden in de volksbuurt op het Zwanenplein in Amsterdam-Noord hebben buurtbewoners met elkaar de iftar-maaltijd gedeeld. 
De officiële genodigden van deze opening van het Ramadan Festival waren klanten van de Voedselbank Amsterdam. Veel van hen konden deze gratis maaltijd goed gebruiken. Daarnaast schoven er buurtbewoners en enkele dak- en thuislozen aan die nog nooit een stukje van de ramadansfeer hadden geproefd. Het Ramadan Festival richt zich dit jaar het bereiken van nieuw publiek. 
De Ramadan Karavaan kwam naar je toe
Met een grote delftsblauwe bus trok het Ramadan Festival door Nederland. In deze bus zat een mobiele keuken zodat we op onverwachte plekken in Nederland mensen een stukje ramadansfeer konden laten proeven, letterlijk en figuurlijk.
Sinds vijf jaar zet het Ramadan Festival zich in om duurzaam contact tussen burgers met verschillende sociale, culturele en religieuze achtergronden te bevorderen. In veel steden lijken groepen Nederlanders negatief ten opzichte van elkaar te staan. Onder het motto “Proef elkaar” trekt de Ramadan Karavaan daarom verschillende wijken in om buurtbewoners te laten proeven van een andere cultuur. Van Delfzijl tot Veenendaal. Rondom de bus kunnen mensen proeven door maaltijden en ontmoetingen waar elkaars achtergronden, beweegredenen en visies worden uitgewisseld en gedeeld.
Naast de Ramadan Karavaan werden er in het hele land tal van andere activiteiten georganiseerd tijdens de ramadan, zoals iftars, lezingen, debatten en Suikerfeesten. Al deze activiteiten zijn te vinden op www.ramadanfestival.nl.
  Marokko fonds
De Stichting Marokko Fonds is een onafhankelijke organisatie, opgericht in 2005 met steun van de NCDO. Het Fonds beoogt projecten gericht op duurzame ontwikkeling in Marokko te steunen. Belangrijkste aandachtsgebieden van het Fonds zijn onderwijs, gezondheidszorg, schoon drinkwater, gelijke rechten, cultuur en sport.

Landelijke Banenmarkt

De Landelijke Banenmarkt is georganiseerd door UWV WERKbedrijf en gemeenten, en is op 1 oktober j.l. geopend van 14.00 uur tot 20.00 uur. Bedrijven konden zich als standhouder aanmelden; een unieke kans voor een presentatie aan een breed publiek.

De Landelijke Banenmarkt
De Landelijke Banenmarkt wordt ieder jaar druk bezocht door starters en mensen met ervaring en opleiding. Ook de talenten van mensen die al langer op zoek zijn naar werk of van mensen met een arbeidshandicap kunnen van grote waarde voor uw organisatie zijn. Voor deze kandidaten kunnen bedrijven in veel gevallen in aanmerking komen voor interessante (financiële) regelingen. Naast vele andere werkgevers zijn ook het WERKbedrijf, gemeenten, opleiders en intermediairs prominent aanwezig. Kortom: de Landelijke Banenmarkt 2009 biedt u kansen om uw nieuwe medewerker te ontmoeten.

Divali Lichtjes feest

Op 17 oktober werd het Divali Lichtjes feest gehouden.

Divali is het enige feest dat heel India verenigt. Traditioneel is het bekend als "Het feest van het licht". In de praktijk worden kleine lampen (diya's) aangestoken. Deze lampen zijn gemaakt van klei, waarin de lichtjes aangemaakt worden met als brandstof geklaarde boter, ofwel Ghee. Dit geheel heet de Dia. Deze aangestoken Diya's worden in elke ruimte van de woning neergezet.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. Echter in het buitenland steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd wordt geassocieerd met succes en hoop.

DivaliTijdens Divali wordt ook de terugkeer van Rama in zijn stad Ayodhya gevierd en wordt hij gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Zoals andere hindoe feestdagen significeert Divali vele verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama, terwijl de ander de godin Lakshmi (godin van rijkdom/overvloed/succes/vrede) eert.

Maar door iedereen wordt het gevierd met evenveel spiritualiteit en staat Divali voor vernieuwing in het leven.

Divali is een van de best gevierde feesten binnen de hindoecultuur. Het verenigd alle leden van de gemeenschap, jong, oud, rijk of arm. De Diya’s verwelkomen godin Lakshmi in elk huis, vandaar dat men op zo'n avond thuisblijft.

Divali wordt eigenlijk in 5 dagen gevierd. Het unieke van Divali is het harmonieuze van de 5 filosofieën. Als we elke van deze 5 dagen vieren met ware begrip, dan zal dit ons leven verrijken. Elke dag heeft zo zijn eigen rituelen en mythes:

  De eerste dag is genoemd Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.
   De tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali), deze valt op de 14e dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.
    De derde dag van het feest Divali is de meest belangrijke dag van de Laxmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.
     De vierde dag is genaamd Padwa, welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindus.
      De laatste van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj. Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

      Divali is een festival van geluk/helderheid/pracht en vreugde. Het is het feest van het licht en wordt gevierd met groot enthousiasme door alle hindoes over de gehele wereld.

      Divali is een van de belangrijkste en kleurrijke hindoefeesten. Het Divali-feest staat voor overwinning van het goede op het kwade, welke in heel veel landen wordt geuit door het aansteken van vuurwerk. Op zo'n dag zoeken familieleden en vrienden elkaar op door met elkaar te bellen en wensen elkaar dan veel geluk toe (Subh Divali). Ook worden er altijd lekkernijen klaar gemaakt, altijd is dit zoetigs.

      De gebruiken

      Divali betekent letterlijk: rij van Diya's. Diya's zijn van klei gebakken kommetjes, voorzien van een pit en gevuld met olie. Op dit feest worden deze Diya's overal in en rond het huis geplaatst. Hoe rijker men is, hoe meer Diya's men heeft. In rijen worden ze op vensterbanken, balkonbalustrades en als men een plat dak heeft, langs de gehele lengte van de dakrand geplaatst.

      Ze worden aangestoken en met deze fraaie verlichting nodigt men Lakhsmi, de godin van geluk, voorspoed en rijkdom, uit om het huis te bezoeken en de bewoners te zegenen. Vanwege haar kwaliteiten zijn het vooral winkeliers en handelaren die dit feest uitbundig vieren en hun huis in een weelde van licht laten baden. Maar ook de minder fortuinlijken (lees kasten) zullen op deze dag de godin niet vergeten. In de hoop dat het geluk voor hen nog komen moet, zetten ze het welkomstlicht voor hun deur, ook al zijn het maar een paar Diya's. Een dag tevoren of op de dag zelf geeft men het huis een grondige schoonmaakbeurt. Wanneer het begint te schemeren voert een van de oudere vrouwelijke familieleden voor de deur van het huis een korte plechtigheid uit. In gebed wendt zij zich tot de godin, looft haar eigenschappen en verzoekt haar om toch vooral te komen. Voor zich heeft zij een koperen bord waarop vijf Diya's staan.

      Nadat zij die heeft aangestoken houdt ze baar handen even in de warmte boven de lampjes en brengt ze vervolgens naar haar voorhoofd. De andere aanwezigen volgen haar voorbeeld. Als er nog meer Diya's zijn worden ze nu aangestoken. Intussen verjaagt de vrouw des huizes de armoede. Ze slaat met een stok op een wan, een rieten mand waarmee rijst gezift wordt, en maakt een rondgang door alle vertrekken van het huis, waarbij ze roept: "Lakshmi kom binnen, armoe verdwijn!" Als ze klaar is loopt ze het erf op naar achteren, waar het huisvuil gestort wordt. Daar gooit ze de stok en de wan weg, roept nog een keer 'blijf hier!' en voegt zich dan weer bij haar familie. Als het gezin dochters heeft neemt de oudste het koperen bord met de vijf Diya's en gaat het huis in om in de belangrijkste vijf vertrekken een Diya te zetten. De andere lampjes worden rond het huis geplaatst. Voor de vrouwen is het nu tijd om Amavas ka kajal te maken, het oogzwart van de nieuwe maan. Ze wrijven een plaatje ijzer met olie in en houden dat boven een van de Diya's. Weldra vormt zich op het plaatje een laagje roet. Deze vette roet is de kajal, het oogzwart en de rest van het jaar wordt ze aangebracht om het 'boze oog' af te wenden. Nadat men zich te goed heeft gedaan aan een vegetarische maaltijd, brengt men de rest van de avond door met dobbelen.

      Kleine, symbolische bedragen worden ingezet en men gelooft dat succes in huis wordt gehaald door op deze avond te spelen. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen. Dit feest wordt gevierde in Azië, Suriname, maar juist ook bij de Hindoestaanse gemeenschappen van Groot-Brittannië en Nederland.

      Lite Side festival Amsterdam

      Van 14 t/m 16 augustus stond het Westergasfabriek-terrein in het teken van de nieuwste trends op het gebied van kunst en cultuur: het internationale LiteSide Festival presenteert voor de vierde keer een spannende mix oriëntaalse en westerse cross-overs van muziek, dans, performance, literatuur, beeldende kunst, film en club cultuur.

      Lite Side festival AmsterdamDrie dagen lang stonden - veelal jonge - grensverleggende kunstenaars, filmmakers, musici, dansers en dj's op het Amsterdamse festivalterrein in de schijnwerpers. Te zien zijn onder meer de Frans/Algerijnse singer-songwriter Souad Massi, de Turkse danser/ choreograaf Ziya Azazi - die dervish dansen combineert met westerse club beats - en de oriëntaals geïnspireerde Engelse graffitikunstenaar Mohammed Ali. Uiteraard zijn er ook volop Oriëntaalse drankjes en hapjes verkrijgbaar.

      LiteSide vestigt de aandacht op de artistieke creativiteit die ontstaat vanuit de kruisbestuiving tussen Oost en West. Vernieuwende, kunstzinnige optredens van jong creatief talent tonen de rijkdom en meerwaarde van oriëntaalse culturen aan het actuele westerse culturele aanbod. Het festival biedt een platvorm voor artistieke ontwikkelingen, stimuleert ontmoetingen en wil een bijdrage leveren aan het genereren van respect voor verschillende achtergronden.

      Stichting Kwakoe Zomerfestival organiseerde het Zomerfestival 2009

      Deze stichting organiseerde vanaf zaterdag 4 juli gedurende zes achtereenvolgende weekenden het Zomerfestival 2009 (voorheen Kwakoe festival) in het Bijlmerpark. Evenals de voorgaande jaren was ook dit jaar het Bijlmerpark het bruisende middelpunt van een voetbaltoernooi met een divers cultureel programma en lekker eten.

      Het zomerfestival vindt sinds 1975 jaarlijks in Zuidoost plaats. Tijdens de zes weekeinden vindt rond het voetbaltoernooi een gevarieerd cultureel programma plaats in de verschillende tenten. Ook zijn er tientallen kraampjes waar bezoekers exotische gerechten en andere bijzondere spullen kunnen kopen.

      Milanfestival Den Haag Zuiderpark - 31 juli t/m 2 augustus

      Inleiding
      Milan is een jaarlijkse terugkerende activiteit die, sinds 1985, op de speelweiden van het Haagse Zuiderpark wordt georganiseerd. Begonnen als een lokale Haagse manifestatie is Milan thans uitgegroeid tot een festival met een nationale en internationale uitstraling.

      Milan trekt elk jaar weer ruim 60.000 tot 80.000 bezoekers, waarvan een steeds groter wordende deel autochtone Nederlanders.

      Het totaal aantal tenten en kramen is, enkele jaren terug al, de 150 gepasseerd.

      Op het Milanfestival wordt veel aandacht besteed aan cultuur en cultuuruitingen omdat de organisatie er van uitgaat dat:

      Het herkennen en beleven van de eigen cultuur stimulerend zal werken op het zelf deelnemen eraan en op de waardering ervan. En, door het beleven van culturele uitingen van anderen zal de kennis en daardoor het respect en waardering van die andere culturen en cultuurdragers toenemen.

      Doelstelling
      De gedachte om Milan te organiseren ontstond in een tijd dat zowel de lokale als de nationale overheid naar wegen zochten om de integratie en participatie van allochtonen in de Nederlandse samenleving te bevorderen. De doelstelling van Milan is dan ook een bijdrage te leveren aan de vorming van de multiculturele Haagse samenleving.

      Om redenen van evenwichtigheid en tegemoetkoming aan het veelzijdige publiek en de doelstelling van de organisatie, wordt elk jaar weer gestreefd om de vijf pijlers waarop Milan inmiddels rust goed vorm te geven.

      Deze vijf pijlers zijn:

      1. Kunst & Cultuur

      2. Informatie & Voorlichting

      3. Thema, Educatie & Ondernemerschap

      4. Sport en Spel

      5. Exotische markt & Kermisattracties

      Voornemens voor de komende tijd
      Evaluatie van Milan, enkele jaren geleden, heeft de organisatie er toe gebracht de manifestatiegedachte langzaam maar zeker om te zetten in een festivalformule, waarbij de kwaliteit van de uit te voeren programma's voorop staat. Bij het vorm geven van deze programma`s, die zowel vanuit het centrale podium als in de kunst-, cultuur- en thematent worden uitgevoerd, wordt derhalve veelal samengewerkt met externe organisaties en bedrijven.

      De komende tijd c.q. de komende jaren zal, bij het ontwikkelen van de programma`s, nadrukkelijk aandacht worden besteed aan de volgende facetten:

      1. Stimulering en beleving van cultuur
      Dit zal vooral plaats vinden vanuit verschillende stations op het veld, waar aan de hand van thema’s verschillende culturele aspecten extra aandacht kunnen krijgen. Daarnaast zal vanaf het centrale podium een podiumprogramma met hoogwaardige kunst, zang en dans wordt uitgevoerd met prominente nationale en internationale artiesten. Vooral de laatste jaren wordt, onder eigen regie, muziek/ en dansprogramma`s samengesteld waarbij het samengaan van verschillende multiculturele groepen voorop staat. Deze programma`s zijn dan ook bekend onder de naam: multiculturele fusion programma`s.

      2. Bevordering (etnisch) ondernemerschap & arbeidsparticipatie
      Professionele organisaties krijgen hier de mogelijkheid om heel direct en in grote omvang hun consumenten te bereiken. Daarnaast krijgen opkomende ofwel startende ondernemers de mogelijkheid om hun producten en/of diensten op een laagdrempelige wijze op de markt te brengen. Vooral de laatste jaren wordt het festival ook gebruikt door verschillende professionele organisaties voor het doen van marktonderzoeken en het werven van personeel.

      3. Stimulering sport & lichaamsbeweging
      In algemene zin gesproken is de participatie van allochtonen aan het sportgebeuren slecht te noemen. Dit geeft de organisatie reden om sport, als een van de pijlers te incorporeren in de activiteiten. Niet alleen sport, maar ook sportiviteit is één van de kernpunten waar aandacht aan zal worden besteed. Sport en lichaamsbeweging bevorderen, in algemene zin gesproken, ook de gezondheid en het algemeen welbevinden.

      4. Bijdrage aan de promotie van de stad Den Haag
      Eerder is al gesteld dat het festival thans een nationale en zelfs een internationale uitstraling heeft. Bezoekers van Milan combineren hun komst naar de Hofstad om ook andere bezienswaardigheden te bezoeken. Het festival geniet de laatste jaren via (buitenlandse) radio- & TV-stations, internetsites en kranten grote aandacht, hetgeen tevens een bijzondere bekendheid betekent voor de stad Den Haag. Milan wijst in de vele interviews, gericht op mensen buiten Den Haag, nadrukkelijk naar de vele mogelijkheden die de stad verder biedt om hun bezoek aan Milan mee te combineren.

      Zondag 21 juni Roots Open Air in Oosterpark

      Dankzij vele steunbetuigingen, acties en lovende woorden van publiek, media, podia en partners voor het Amsterdam Roots Festival heeft de Amsterdamse Gemeenteraad het advies van de Kunstraad niet opgevolgd. De zeer grote subsidievermindering is voor de helft teruggedraaid. Amsterdam Roots kan daarmee de grote en drukbezochte openlucht festivaldag in het Oosterpark in 2009 laten doorgaan.

      Op zondag 21 Juni 2009 presenteerde het Amsterdam Roots Festival de GRATIS toegankelijke festivaldag Roots Open Air in het Oosterpark in Amsterdam. Van 13.00 tot 21.30 uur speelden internationale en nationale artiesten op zes podia, zijn er dansworkshops en presentaties en is er een grote wereldmarkt met meer dan 100 stands.

      Dit jaar besteedde het festival speciale aandacht aan het thema Mediterranea. Het Middellandse Zeegebied is een kruispunt van culturen en dat vindt op vele verschillende manieren zijn weerslag in de muziek.

      Op de twee hoofdpodia stonden internationale groepen met als eerste bevestigde namen Speed Caravan, een Algerijns/Franse oriental/rock/electro mix en Locos Por Juana (Miami Mestizo). Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt.
      Het Amsterdam Mixed podium brengt jonge urban, hiphop en maghreb sounds uit de Randstad, maar ook hiphop uit Zuid-Afrika, in samenwerking met GRAP, Marmoucha en Music Mayday.

      Roots Open Air is het enige grootschalige evenement op wereldmuziekgebied in Amsterdam. Met internationale allure, een veelzijdig programma waarin jong talent uit binnen- en buitenland elkaar tegenkomt en met volop gelegenheid tot culturele uitwisseling op alle gebieden. In 2008 bezochten ca. 60.000 bezoekers Roots Open Air.

      Op zaterdagavond 30 mei om 21.00 uur zette in Utrecht de schemering in.

      Acht musea in de Utrechtse binnenstad lieten je balanceren op het snijvlak van realiteit en fantasie. Elle Bandita opende de Utrechtse Museumnacht op spectaculaire wijze en leidde je vanaf de Neude naar het Museumkwartier. Daar werd je ondergedompeld in het mysterieuze gebied waar werkelijkheid en fictie met elkaar aan de haal gingen. De Culturele Zondag Museumnacht vormde dit jaar de grande finale van Festival a/d Werf. 

      51e Tong Tong Fair (Pasar Malam Besar) 21 mei t/m 1 juni 2009

      51ste Tong Tong Fair (Pasar Malem Besar)

      De Tong Tong Fair, voorheen Pasar Malam Besar, is het grootste Euraziatische festival ter wereld. Het evenement is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een cultureel festival, beurs en eetfestijn samen, in een archipel van tenten.
      Op de Tong Tong Fair wordt de vermenging van Oost en West in al haar variëteiten beleefd. De Indische (Euraziatische) cultuur, een samensmelting van Oost en West, is een van de oudste mengculturen ter wereld.
      Het evenement bestaat uit de Grand Pasar, de beroemde Oost-West-beurs, en de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs. Tenslotte is is er het Tong Tong Festival, de beste mix van oost en west in podiumkunsten en actualiteit, met medewerking van artiesten, auteurs en wetenschappers uit binnen- en buitenland. In de entreeprijs van de Tong Tong Fair is een theater-passe-partout voor het Tong Tong Festival inbegrepen.

      32ste Ortel Dunya Festival zondag 31 mei 2009

      De vijf muziekpodia stonden voor een groot deel in het teken van zomerse beats, ritmische samba en de warme klanken uit Zuid-Amerika. Viva Brasil!
      De 32e editie van het wereldpodiumkunstenfestival Ortel Dunya Festival kwam op zondag 31 mei voor een groot deel in het teken van Brazilië te staan. Daartoe trok het festival een aantal bekende artiesten uit het Zuid-Amerikaanse land aan, waaronder Pedro Luis e a Parede, SpokFrevo Orquestra, Hamilton de Holanda en Marcos Suzano . Met het thema Brazilië we de kans om je de diversiteit van de muziekculturen uit Brazilië te tonen. Tevens blikken we vooruit op de Rotterdamse zomermaanden 2009 waar Brazilië een terugkerend thema zal zijn bij diverse zomerfestivals waaronder Ortel Zomercarnaval. Het Ortel Dunya Festival presenteert hiernaast nog een aantal grote namen op de zes verschillende podia, waaronder zangeres Sabrina Starke, TransGlobal Underground en Vieux Farka Touré .

      De Braziliaanse "lente" breekt eind mei al door in Rotterdam. De nieuwste editie van Ortel Dunya biedt een kijkje in de Braziliaanse muziekkeuken alvorens de Braziliaanse zomer definitief doorbreekt in Rotterdam. De uit Rio de Janeiro afkomstige Pedro Luis e a Parede staat garant voor een zomerse mix van samba, swing en rock 'n roll. De Braziliaanse carnavalsmuziek wordt op verrassende wijze vertegenwoordigd door SpokFrevo Orquestra , een 18-koppige bigband uit Recife die, onder leiding van frontman en saxofonist Spok, furore maakt met opzwepende en virtuoze frevo. Verder zullen twee van de grootste instrumentalisten die Brazilië kent, de mandolinespeler Hamilton de Holanda en de pandeirista Marcos Suzano , hun opwachting maken in een uniek duoconcert.

      Het grensoverschrijdende gezelschap TransGlobal Underground is een van de headliners op het podium NuHorizons. De gerenommeerde liveband sleepte afgelopen jaar nog een prestigieuze BBC World Music Award in de wacht voor hun innoverende en opstandige muziek. Zangeres Sabrina Starke speelt een thuiswedstrijd in Rotterdam. Met een kersverse Edison op zak bestijgt Sabrina op 31 mei het podium in het Park met haar jazzy en funky R&B sound. Uit Mali verwelkomt het Dunya Festival Vieux Farka Touré, zoon van de legendarische Ali Farka Touré.

      Het Ortel Dunya Festival presenteert traditiegetrouw in het Rotterdamse Park bij de Euromast verder veel nationaal en internationaal talent op het gebied van wereldmuziek, -poëzie, -storytelling. Ook de voorrondes van de Battle of Drums presented by FunX en de winnaar van Ortel Dunya On Tour krijgen ruimschoots de ruimte op het evenement.  

      Ortel Dunya Festival: 13.00 - 22.00 uur
      Park bij de Euromast, Rotterdam
      Toegang: gratis

      TANS Achievement Award en Gala 2009

      Tans Gala 2009Op zaterdag 23 mei 2009 organiseerde TANS haar jaarlijkse Gala in het Hotel Okura te Amsterdam. Het thema is dit jaar "Shooting Stars", de Engelse woorden voor kometen.

      Het TANS-netwerk groeit en bloeit. Daarom ontvangen wij al onze gasten als sterren. Tevens wordt op deze avond de TANS Achievement Award 2009 uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere rol heeft gespeeld in onze samenleving. Meer informatie over het aanstaande TANS "Shooting Stars" gala volgt nog. Houd deze pagina in de gaten voor meer details en het programma.

      De voorverkoop van de kaartjes start begin april via Ticketservice. TANS zal middels de nieuwsbrief aankondigen wanneer de exacte startdatum zal zijn.

      Het bestuur en de Galacommissie nodigen je van harte uit om bij deze speciale gelegenheid aanwezig te zijn.

      ENJOY THE DIVERSITY !

      Multifestijn: Enjoy the Diversity

      Multifestijn 2009 spreekt een breed publiek aan

      De derde editie van Multifestijn - hét festival met het breedste culturele aanbod voor het hele gezin - is gehouden van donderdag 7 t/m zondag 10 mei 2009 in Utrecht. Kinderen, ouderen, jongeren en volwassenen uit de hele wereld kunnen hier genieten van een grote verscheidenheid aan culturele, kunstzinnige, informatieve, ontspannende en culinaire activiteiten.

      In 2007 ging het eerste Multifestijn van start. De organisatie richtte zich toen voornamelijk op bezoekers met een affiniteit met de Turkse cultuur.
      Inmiddels heeft het aanbod op dit festival zich verbreed. Muzikanten, koks, cabaretiers, circusartiesten, ambachtslieden en winkeliers met verschillende culturele achtergronden staan er naast elkaar. Zo inspireren zij de bezoekers én elkaar. Niet voor niets is dit jaar het festivalthema: Enjoy the diversity.
      Iedereen is van harte welkom!

      Workshops

      Multifestijn te UtrechtEr was veel te beleven op Multifestijn 2009. Ook dit jaar zijn er weer ebru-kunstenaars die hun verf haast van het papier af laten spatten. Bezoekers kunnen meedoen met een workshop en ook zelf leren papiermarmeren. Of ze kalligraferen binnen de kortste keren hun eigen naam in Arabisch of Latijns schrift. Ambachtelijke klompenmakers en andere houtbewerkers laten zien hoe zij te werk gaan. Pottenbakkers, glasblazers, koperbewerkers en kaarsenmakers toveren kunstige gebruiksvoorwerpen tevoorschijn uit eenvoudige materialen terwijl de festivalgangers ernaast staan te kijken.

      Live optredens

      Samen met de kinderen kunnen bezoekers lachen bij de optredens in Circus Bongo en spelen in de speeltuin met springkussens. De allerkleinsten, maar ook grotere kinderen hebben hier altijd veel plezier. Er zijn vele live optredens van muzikanten, standup comedians, verhalenvertellers en doorlopende voorstellingen op de kunst- en cultuurparade. Wie dat wil, kan meediscussieren met sprekers over onderwerpen die veel bezoekers persoonlijk zullen aanspreken.
      Veel mensen zullen ook gewoon gezellig willen bijpraten met vrienden en familieleden die ze spontaan tegenkomen tijdens het festival.

      Shoppen

      De grote bazaar op het festivalterrein biedt ruimte aan de stands met producten uit binnen- en buitenland: duurzame gebruiksvoorwerpen, hippe fashion-items of verrassende cadeaus. Ook zijn er informatiestands van verschillende bedrijven en instellingen. Misschien ontmoeten bezoekers hier wel hun volgende werkgever of zakenpartner?

      Lekker eten

      Naast alle workshops en voorstellingen, de vele informatiestands en de grand bazaar zijn er natuurlijk ook bijzondere drankjes en uitheemse gerechten. De keus is aan de festivalganger: laten zij zich graag culinair verrassen of kiezen ze liever voor een vertrouwd gerecht? Er zijn verschillende ambachtelijke keukens met elk heel eigen smaken.

      Festivallocatie

      Van donderdag 7 t/m zondag 10 mei 2009 was u met vrienden, familie en het hele gezin welkom in de Voordorphallen te Utrecht. Dit complex heette vroeger de Veemarkt.

      Afrikadag

      Afrikadag 2009

      Op zaterdag 25 april organiseerde de EVS haar jaarlijkse Afrikadag.
      Dé dag waarop Afrika en ontwikkelingssamenwerking in de schijnwerpers staan. Spannende debatten met politici, boeiende colleges, tientallen workshops en een spetterend cultuurprogramma waren de belangrijkste onderdelen van de EVS Afrikadag.

       

      Hier onder wat sfeerfoto's gemaakt op de Afrikadag 2009.

      Minister Bert Koenders ontvangt ook dit jaar weer het meest recente nummer van Contrast uit handen van Antoinette Vermolen en Jady Bodok

      Hier onder de medewerkers van Media Group die deze dag geholpen hebben Contrast Magazine onder de aandacht van de bezoekers te brengen.

      vlnr: Antoinette, Jady, Arlo,Natasja. Marvin en Tara

      En na afloop heeft Antoinette mede in verband met verjaardag getracteerd op een etentje

      En natuurlijk was Jordie die de hele dag voor een uitstekende bewaking heeft gezorgd er ook bij!

      Afrikadag 2009

      Voor meer informatie:
      http://www.afrikadag.nl/

      of neem contact op met Necla Kuloglu (Tel: 020-5512143  email: nkuloglu@evertvermeer.nl)

      Gekleurde gekte- werken aan 25 jaar interculturele GGZ

      Datum: 23 april 2009
      Lokatie: Theater de Regentes, Den Haag

      Interculturalisatie lijkt soms wel gekkenwerk! Toch zet een grote groep kleurrijke mensen zich al 25 jaar lang in om de GGZ in Nederland toegankelijker te maken voor iedereen. Daarom nodigden Mikado, het Trimbos Instituut, GGZ Nederland en ZonMw u uit voor een jubileumcongres.

      Op 23 april 2009 werd gezamenlijk de balans opgemaakt en een blik vooruit geworpen.

      ‘Gekleurde gekte’ bood een boeiend en inspirerend programma voor iedereen die betrokken is bij interculturele zorg; van hulpverleners en onderzoekers tot staffunctionarissen, van managers en beleidsmakers tot cliënten. Voor verschillende beroepsgroepen is accreditatie aangevraagd.

      Kijk voor meer informatie op: www.gekleurdegekte.nl.

      COLOURFUL BUSINESS EVENT.  1 april 2009 AHOY Rotterdam

      Colourful - Business is een kleurrijk congres & beurs en richt zich op kleurrijke ondernemers & kleurrijke ondernemersnetwerken uit het hele land en tevens op bedrijven, onderwijsinstellingen en netwerk organisaties in den brede met producten en diensten waarmee men de kleurrijke ondernemers (als starter, mkb en topondernemers) zowel als zakenvrouw, zakenman, directeur, manager en aspirant ondernemer wil bereiken

      Bent u een bedrijf werkzaam in de zakelijke dienstverlening en wilt uw zakelijk netwerk uitbreiden met de grootste en nieuwe ondernemersgroepen zoals kleurrijke ondernemers, zakenvrouwen, zzp’ers en starters? Mis dan niet dit bijzondere en unieke business event!

      PROGRAMMA

      Lezingen van top sprekers, live interviews met top ondernemers, paneldialoog /debat met top ondernemers, live bedrijfspresentaties, uitgebreide actieve netwerklunch, speednetworkdating, Expert Masterclasses & Workshops, 1 op 1 advies en gesprekken, exposanten, ondernemers uit de praktijk en captains of industries die hun “secrets of success” komen delen, talkshow interviews, echte netwerkveiling met ruim €20.000 aan opdrachten en netwerkmatching. Colourful business sluit in stijl af met de uitreiking van de Colourful Business Awards. Eigenlijk teveel om op te noemen!

      21 maart - Internationale Antiracismedag

      Activiteit: 21 maart - Internationale Antiracismedag

      Sinds 1966 is 21 maart de Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie. De Verenigde Naties roepen alle lidstaten op om deze dag in ere te houden.

      21 maart 1960
      Op 21 maart 1960 werd in het Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid een vreedzame demonstratie tegen het regime neergeslagen. Doden, gewonden en duizenden arrestaties waren het gevolg.

      In 1966 riepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot 'Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie' om het neerslaan van de demonstratie in Zuid-Afrika te herdenken. Alle lidstaten werden opgeroepen hun inspanningen om racisme uit te bannen te vergroten. Sindsdien besteden organisaties en instellingen overal ter wereld in de week rond 21 maart extra aandacht aan hoe we wél met elkaar willen omgaan.

      Het herdenken van Internationale Antiracismedag
      Voor mensen die 21 maart willen vieren en herdenken houdt het LBR een overzicht bij van activiteiten en evenementen. Voor mensen en instellingen die informatie, tips en materiaal zoeken om zèlf op 21 maart 2006 iets te organiseren heeft het LBR een leidraad samengesteld.

      Make A Difference Day (MADD)

      is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Iedereen kan meedoen.

      MADD 2009 is op 20 en 21 maart. Dan komen naar verwachting 100.000 mensen in actie voor sociale organisaties. Zij klaren er extra klussen zoals het verven van een clubhuis, het uitmesten van hokken in een asiel, een verwendag voor bewoners van een verzorgingshuis of het op orde brengen van de administratie van een vereniging.

      MissNederland

      MADD zet de schijnwerpers twee dagen op vrijwillige inzet. Daarmee levert MADD een belangrijke bijdrage aan het imago van vrijwilligerswerk; bevordert maatschappelijke inzet en leidt het ieder jaar tot een toename van het aantal vrijwilligers. Zo werken we samen aan het behoud van vele unieke organisaties!

      De Nationale Carrièrebeurs

      Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart vond de twaalfde editie van De Nationale Carrièrebeurs plaats in de Amsterdam RAI.

      Voor alle studenten en starters met een technische, economische 
      of juridische opleiding is De Nationale Carrièrebeurs dé plek om in contact te komen met topwerkgevers.

      Naast een gevarieerde beursvloer met vele werkgevers werden er diverse branchecongressen aangeboden met een diversiteit aan workshops die je gratis kon bijwonen.


      Nationaal Diversiteitscongres in de RAI

      Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart vond de eerste editie van Het Nationaal Diversiteitscongres plaats in de Amsterdam RAI. Op Het Nationaal Diversiteitscongres konden studenten en/of starters informatie opdoen over diversiteitsvraagstukken op de werkvloer.

      Het congresprogramma bestaat uit actuele carrièreworkshops waaronder ‘Colourful & Powerful’, ‘Hoe bereik je de top en hoe blijf je daar?’, ‘Intercultural Communication’ en ‘Presenteer jezelf met passie’.

      Het Nationaal Diversiteitsscongres is een initiatief van Jobnet en is gratis voor studenten en starters met een relevante opleiding op hbo- of wo-niveau.

      Internationale Vrouwendag

      Datum: zondag 8 maart 2009
      Land / gebied: Internationaal
      Religie:
      Soort: Modern

      Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart.
      • Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart.
      • Sinds 1978 wordt deze dag in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk gevierd. In 2008 in meer dan 100 gemeenten ! 
      • De bedoeling van Vrouwendag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen. [Meer over de geschiedenis].
      • Net als vorige jaren worden alle activiteiten op en rond 8 maart 2009 geordend op hun beoogde bereik: landelijk, provinciaal of plaatselijk.
      • En verder hebben we informatie over internationale activiteiten, andere landen en (Nederlandse) perspublicaties. Daarin komen ook de verslagen van de aktiviteiten rond Vrouwendag 2008. En er is een aparte pagina over activiteiten in België.

      Huiselijk geweld en kindermishandeling: Naar een gezamenlijke aanpak

      Locatie
      Nieuwegein Business Centre

      Datum
      17 november 2008

      Inhoud

      Op 17 november 2008 organiseerden MOVISIE en het Nederlands Jeugdinstituut het landelijk congres Huiselijk geweld en kindermishandeling.

      Opening: Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin
      Speeches: André Rouvoet (Minister van Jeugd en Gezin) en Jet Bussemaker (Staatssecretaris van VWS).

      Hoe kunnen huiselijk geweld en kindermishandeling integraal worden opgepakt?

      Inspirerende voorbeelden van systeembenadering in de hulpverlening
      Documentaire Systeemgerichte gezinsaanpak
      Debat met experts en deelnemers en reactie van bewindslieden.
      Lange workshops met training en verdieping
      Korte sessies met presentaties
      Filmpresentaties
      Informatiemarkt

      Conferentie Religie en Samenleving
      Lancering Expertisecentrum

      FORUM lanceerde het Expertisecentrum Religie en Samenleving (ReS). Dit Expertisecentrum moet zorgdragen voor kennisoverdracht en competentieontwikkeling op het snijvlak van religie en de politiek-maatschappelijke context.

      Religie houdt de gemoederen sterk bezig. Politici, beleidsmakers en burgers stellen zich vragen over de grenzen tussen publieke, religieuze uitingen en de neutraliteit van de overheid. Het gaat dan vooral om de sociale verhoudingen tussen religie, samenleving en overheid. Er zit veel ruis op de lijn tussen het aardse en het goddelijke. Het wegnemen ervan vereist een opnieuw doordenken van de verhouding tussen religie en samenleving. In recht en bestuur, in formele regelgeving, in praktische gedragsnormen en in beleidspraktijken.
      FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, maakt een begin met het opnieuw doordenken van die verhouding.

      De lancering van het Expertisecentrum geschiedde met een conferentie op 20 november a.s. in Den Haag. De conferentie bood een gevarieerd en boeiend programma. U maakt kennis met de inzichten van politici, wetenschappers en journalisten en wordt deelgenoot van de actuele politiek-maatschappelijke discussie omtrent religie en samenleving. Speciale aandacht is er voor de uitreiking van het eerste exemplaar van het Handboek Religie in Nederland aan Minister Ernst Hirsch Ballin.
      De centrale lezingen worden verzorgd door prof. dr. Erik Borgman, hoogleraar Universiteit van Tilburg, en dr. Dick Pels, socioloog en publicist.
      Daarna volgt een debat tussen Mariëtte Hamer en Arie Slob, fractievoorzitters van respectievelijk de PvdA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer. En een debat tussen Sjoerd de Jong (nrc), Pieter Broertjes (Volkskrant), Wim Kranendonk (Reformatorisch Dagblad), Willem Schoonen (Trouw), Peter Bergwerff (Nederlands Dagblad) en Arendo Joustra (Elsevier). Inge Diepman is dagvoorzitter en ook dominee Gremdaat levert een bijdrage.

      Datum en plaats
      20 november 2008
      12.30 uur - 17.00 uur
      De Oude Raadzaal
      Den Haag

      De ‘M’-factor: met de ‘M’ van ontwikkeling

      Verrassende conclusies op IntEnt’s vierde internationale conferentie

      Op 13 november is een internationale conferentie gehouden over de invloed van migranten op de economische ontwikkeling van hun herkomstland. Ruim 100 politici, professionals en beleidsmakers uit het vak waren aanwezig in Den Haag. Zij werden o.a. getrakteerd op interessante visies van deskundigen; niet in de laatste plaats van sprekers uit de herkomstlanden zelf. Zoal s de heer mr. J.J. Jacobs – directeur van de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Curaçao – en mevrouw Iris Sandel die namens zijne excellentie mr. R. Van Ravenswaay sprak – minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking in Suriname.

      Een remigrant is “gewoon een buitenlander”

      Het thema van de dag was ‘the M-factor’ en in de uitnodiging beloofde de organiserende stichting IntEnt de deelnemers een ‘nieuwe visie op migratie en ontwikkeling’.  Tijdens het afsluitende debat werden de uiteenlopende visies  bijeengebracht. Wat uit het debat naar voren kwam, was inderdaad verrassend te noemen. Een aantal conclusies:

      ·         De toegevoegde waarde van de ‘M-factor’ is wezenlijk en de potentie wordt nog niet ten volle benut. De ‘M’ staat echter niet per se voor ‘migrant’. Het gaat veel meer om de migratie van kennis en ondernemerschap; ongeacht de herkomst van de ondernemer.

      ·         Sterker nog: de heer Jacobs hield een vurig pleidooi voor het beperken van de term migrant. “Waarom spreken jullie over de tweede of zelfs derde generatie migranten? Deze mensen zijn gewoon nieuwe Nederlanders!“ Gevolgd door een luid applaus uit de zaal die het duidelijk eens was met deze stelling. En dit geluid kon vaker die dag worden opgevangen. Zoals tijdens een van de workshops: “Goed beschouwd zijn ook de Surinaamse Nederlanders gewoon buitenlanders.” aldus een van de deelnemers uit Suriname. Daarmee duidde hij op het feit dat het migranten ontbreekt aan cruciale kennis en netwerken in het herkomstland, waardoor ze als nieuwkomers beginnen.

      ·         Dit ‘gebrek’ was dan ook de reden waarom speciale programma’s en ondersteuning van migrerende ondernemers hun nut bewijzen, bleek uit het debat.  Al werd het ook gezien als een algemene verantwoordelijkheid van diezelfde programma’s om de negatieve consequenties (verdringing en concurrentievervalsing) te minimaliseren.

      De M-factor – zo bleek – is dus een factor van belang voor de economische groei van ontwikkelingslanden. Met name voor ontwikkeling van de lokale MKB-sectoren. De brugfunctie die zovelen – o.a. in Nederland – weggelegd zien voor de jongere generaties migranten, ligt echter een stuk genuanceerder. Juist dat maakt dat al degenen die willen ondernemen in een ontwikkelingsland dan ook de steun verdienen van overheden (de eigen, en de lokale), ondernemerschapsprogramma’s maar ook van banken. Aan deze ondersteunende factoren ontbreekt het veelal.

      The M-factor

      Saluti organiseert lustrumconferentie:

               ‘Partnerschap in Utrecht’

      Saluti organiseert lustrumconferentieSaluti, het adviesorgaan interculturalisatie voor de stad Utrecht, bestaat vijf jaar. Ter ere van het lustrum is er een conferentie georganiseerd op vrijdag 31 oktober rond het thema ‘partnerschap in Utrecht’.
      Speciale gasten deze middag zijn burgemeester Wolfsen en minister Vogelaar.

      Programma
      Tijdens de conferentie wordt een onderzoek naar de effecten van vijf jaar Saluti gepresenteerd en blikt Saluti samen met de aanwezigen terug en kijkt vooruit.
      Speciale gasten zijn burgemeester Wolfsen en minister Vogelaar (voormalig lid van Saluti). Zij geven tijdens een dubbelinterview hun visie op effectief adviseren.
      Belangrijke thema’s in de adviezen van Saluti zijn partnerschap en participatie. Tijdens de conferentie worden vier workshops georganiseerd rond deze thema’s.

      De lustrumconferentie duurt van 12.00 - 17.00 uur. De locatie is ‘In de Driehoek / Gertrudiskapel’, Willemsplantsoen 1c in Utrecht.
      U heeft de gelegenheid om foto’s te maken en de voorzitter van Saluti enkele vragen te stellen.

      Saluti
      Saluti is een onafhankelijk adviesorgaan dat bestaat uit tien inwoners van Utrecht. Zij adviseren het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over interculturalisatie in de Utrechtse multiculturele samenleving.

      Voor meer informatie over Saluti en het lustrum verwijzen we u naar de website: www.utrecht.nl/saluti.

      De voor- en nadelen van registratie op basis van etniciteit

      Van de Bunt, adviseurs voor organisatie en beleid, viert dit jaar haar 75-jarig jubileum. In dit kader organiseren wij het komende jaar meerdere activiteiten. Graag willen wij met u in gesprek gaan over thema’s die centraal staan in het werk van Van de Bunt. Eén van deze thema’s is diversiteit en één van de terugkerende vragen binnen het diversiteitsbeleid is de vraag in hoeverre het zinvol dan wel wenselijk is om te registreren op basis van etniciteit. De gevoeligheid van dit onderwerp blijkt onder andere uit de recentelijk opgelaaide discussie over het opstellen van een databank voor Antilliaanse probleemjeugd (de Verwijsindex Antillianen) en de voornemens van Minister Ter Horst om de afkomst van criminelen te registreren. Een derde generatie allochtonen bestaat niet, volgens de definitie van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). Toch wordt de omvang van de derde generatie Surinamers, Antillianen/Arubanen, Turken en Marokkanen door sommige organisaties bewust bijgehouden (waaronder het CBS) en door anderen juist bewust niet. Hoe zinvol is het om deze groep apart te registreren en welke vooronderstellingen zijn daar aan verbonden? Sommige voorstanders vinden registratie op afkomst noodzakelijk voor het voeren van een goed integratiebeleid. Uit demografisch oogpunt, om te weten hoe de potentiële doelgroep er uitziet en uit beleidsoogpunt, om te weten of en hoe ze bereikt worden. Tegenstanders wijzen vaak op het gevaar dat registratie stigmatiserend kan werken, op belemmeringen in de privacy of op het gevaar van een vorm van reductionisme, waarbij etniciteit als de verklarende factor wordt gebruikt voor allerlei problemen. Dit terwijl verschillen in leefstijlen voortkomend uit opleidingsniveau of inkomen van de ouders mogelijk veel belangrijker zijn. De vraag is dan in hoeverre afkomst nog een rol speelt in een eventueel achterblijvende maatschappelijke positie. Kortom, welke informatie levert het ons nou eigenlijk op en kan daar sturing op worden gegeven?

      De meningen lopen sterk uiteen maar wat heeft deze discussie ons tot noch toe opgeleverd? Verandert er iets in de praktijk? Welke lessen zijn er geleerd vanuit het verleden? Welke verschillen en overeenkomsten zien we met de praktijken van vandaag? Graag gaat Van de Bunt hierover met u in gesprek.

      De bijeenkomst zal plaatsvinden op woensdag 22 oktober 2008 van 14.00-17.00 uur bij Van de Bunt, Weerdestein 97, 1083 GG Amsterdam.

      Programma

      14.00 uur         Ontvangst
      14.15 uur         Inleiding in het huidige debat over registratie en etniciteit
                              Khalid Boutachekourt (directeur Van de Bunt)
      14.30 uur         Registratie op de arbeidsmarkt: lessen van de Wet Samen
                              Stanley Ramkhelewan (programmamanager integraal arbeidsmarkt)
      14.50 uur         Discussie
      15.00 uur         Registratie binnen de veiligheidsketen
                              Khalid Boutachekourt
      15.20 uur         Discussie
      15.30 uur         Pauze
      15.45 uur         Registratie in de zorg
                              Margo van den Berg (advisering multiculturele zorg)
      16.05 uur         Discussie
      16.15 uur         Afsluiting: visie op toekomst registratie
                              Khalid Boutachekourt
      16.30 uur         Borrel

      Prinsjesdagborrel 2008: Tijd, zó werkt het!

      Op dinsdag 30 september, van 14.30 - 18.30 uur.
      Hoogste tijd…
      Contrast was aanwezig op de Prinsjesdag borrel van E-quality. Dit jaar was het thema ‘Tijd, zó werkt het!’. We kijken naar tijd als (inter)nationaal verschijnsel en kijken vervolgens welke rol tijd speelt in Nederland, bezien vanuit de actualiteit en de politiek.
      Op één aspect van tijd gaan we dieper in: werktijd.
      Voor meer informatie kijk hier.

      Debat Tariq Ramadan en Ruud Lubbers (24 september 2008)

      Ramadan Festival en tijdschrift Contrast organiseerde op 24 september 2008 een lezing door Tariq Ramadan in Paradiso, Weteringschans 6-8 in Amsterdam.
       
      De lezing werd gevolgd door een debat met Ruud Lubbers en Herman van Gunsteren over het nieuwe boek van Tariq Ramadan “Een Jihad van vertrouwen”
      In zijn laatste boek gaat Tariq Ramadan in op alle onjuistheden over zijn opvattingen en verdachtmakingen rond zijn persoon zoals die in de afgelopen jaren en ook recentelijk nog te horen waren. Ramadan zet in het kort zijn opvattingen uiteen en beschrijft de dilemma’s en keuzes van moslims in het westen. Hoe verhoudt de islam zich tot de westerse waarden zoals  gelijkheid en vrijheid? Hierover zal Tariq Ramadan vervolgens in debat gaan met filosoof Herman van Gunsteren en oud-premier Ruud Lubbers.

      Het debat begon om 17.30 en eindigde om 19.30 waarna de iftar plaatsvond. Na de iftar was gelegenheid het nieuwe boek van Tariq Ramadan aan te schaffen en door hem te laten signeren.

      Lounge M: Ramadan Nights

      Op zaterdag 20 september was Contrast aanwezig in het theater Zwembad de Regentes in Den Haag.

      Vanaf 19 t/m 26 september vonden de Ramadan Nights plaats in diverse theaters in Nederland. Voor deze editie kwam de Marokkaanse zanger Bajedoub naar Nederland. Bajedoub zong religieus getinte liederen in de Arabo-Andalousische stijl en in de Malhoun stijl. Bajedoub is een gewaardeerde en één van de meest bekende zangers in dit genre in Marokko. De avond wordt ingeleid door verhalenverteller Rahim Biglari. Hij wordt begeleid op de Arabische Luit door Karim Eharruyen. De Ramadan nights zijn voor iedereen toegankelijk.

      De uit Essafi afkomstige Bajedoub begon zijn muzikale carrière al bijna 50 jaar geleden in 1969. Hij heeft een legio aan optredens verzorgd op de Marokkaanse televisie en radio en zette zich daarnaast onder andere in voor het ministerie van educatie. Bajedoub maakte enkele tientallen albums in zijn carrière en zijn laatste album is getiteld “Chabab L’ Andalous”.
      Rahim Biglari vertelt verhalen uit het verre Oosten en van bekende schrijvers uit het Westen waarvan de moraal toepasbaar is in het heden. Hiervoor put hij inspiratie uit zijn kennis over de Oosterse en Westerse mystiek, filosofie, psychologie en literatuur. Met deze inhoud en zijn manier van voordracht komt hij tot boeiende en inspirerende verhalen voor elk publiek. Zijn muzikale begeleider, Karim Eharruyen, bespeelt de l’ud, een kruising tussen een Oosterse en Westerse luit. Net als zijn instrument komen zijn composities, inspiratie en creativiteit voornamelijk voort uit de culturele verbindingen tussen het oosten en het westen.

      Bezoekers van het culturele programma konden deelnemen aan de iftarmaaltijd, de gezamenlijke maaltijd om het vasten te breken.

      Eenheid

      Op 22 september was Contrast aanwezig bij dit door studentenverenging Eurasia georgansieerde gebeuren in het kader van de Ramadan.

      Het programma bestond uit een aantal optredens, waaronder diverse sprekers, (spirituele) muziek en dans. Het evenement is gehouden in een grote tent in de tuin van De Haagse Hogeschool. Het culturele programma duurde ongeveer 2 uur, waarna de gezamenlijke maaltijd plaatsvond.

      Expertmeeting Interculturele Zorg (18 september 2008)

      Op donderdag18 september van 15.30 tot 21.00 uur was de Expertmeeting Interculturele Zorg georganiseerd door Agis en het Ramadan Festival in Amsterdam Slotervaart.

      Tijdens deze expertmeeting wisselden zorg- en welzijnsinstellingen en ervaringsdeskundigen van gedachten over interculturele zorgdilemma's. De Buurtvaders en Nisa 4 Nisa, twee actieve zelforganisaties in Slotervaart, hebben hiervoor hun locatie beschikbaar gesteld. Deze expertmeeting staat dan ook in het teken van de praktijk en zo dicht bij de doelgroep waar het over gaat.

      Interculturalisatie in de zorg blijft een uitdaging. Vooral mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zouden vaak beter begrepen willen worden door zorgverleners. Deze zorgverleners zoeken op hun beurt naar manieren om deze doelgroep beter te bereiken. Deze bijeenkomst bracht betrokkenen bij elkaar, bood ruimte om van gedachten te wisselen en levertde zo inspiratie om de zorg te verbeteren. Verschillende presentaties en workshops gingen in op ouderenzorg, diabeteszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

      Na de expertmeeting kon men genieten van een heerlijke iftarmaaltijd met bewoners uit stadsdeel Slotervaart. Dit is dé gelegenheid om bij te praten met de andere aanwezigen.

      KvK: Iftar Netwerkavond voor ondernemers (17 september 2008)

      De Ramadan is, naast het vasten, ook een maand van gezelligheid en ontmoeting. Ontmoetingen tussen moslims onderling en tussen moslims en niet-moslims. Daarom organiseerde de Kamer van Koophandel Amsterdam op 17 september als onderdeel van het Ramadan Festival een Iftar Netwerkavond. Ondernemers met verschillende culturele achtergronden konden elkaar beter leren kennen en leren van elkaars zakelijke kwaliteiten en gebruiken. Daarnaast gaf Atilla Aytekin, ervaren Turkse ICT-ondernemer, tips over netwerken en zakendoen buiten je eigen cultuur. Tijdens de avond werd een Iftar-maaltijd geserveerd, waarmee het vasten na zonsondergang verbroken wordt.

      LiteSide Festival van 22 t/m 24 augustus 2008 op de Westergasfabriek

      Cross-overs van oriëntaalse en westerse kunsten

      Van 22 t/m 24 augustus heeft het LiteSide Festival voor de derde keer vernieuwende kunstenaars in de schijnwerpers gezet die zich laten beïnvloeden door oriëntaalse en westerse cultuur. Drie dagen lang kon men genieten van dans, mode, film, literatuur, beeldende kunst, performance, muziek en clubben. LiteSide staat voor de mix tussen hippe oriëntaalse en westerse cultuur!

      Liteside festival

      Voor deze derde editie verhuisde LiteSide naar de hottest spot voor evenementen in Amsterdam: de Westergasfabriek. Anders dan vorig jaar werd LiteSide nu een zomerfestival dat veel beter past bij de programmering met veel buitenactiviteiten. Het programma vindt plaats in het Machinegebouw, de Zuiveringshal, de Flexbar en op het terrein waar een lounge komt met lekkere oriëntaalse hapjes.

      LiteSide Festival richt zich op de nieuwste trends en jong creatief talent voortkomend uit de kruisbestuiving tussen Oost en West in verschillende disciplines. Het wil de rijkdom, meerwaarde en de positieve bijdrage van oriëntaalse burgers aan de samenleving tonen. Met een veel breder programma dan de voorgaande jaren wil LiteSide dit jaar 7000 bezoekers trekken.

      Het festival werd op vrijdagmiddag 22 augustus aangekondigd met Word on the Street: vanaf het Centraal Station tot aan de Westergasfabriek worden voorbijgangers geconfronteerd met schrijvers, dichters, rappers en spoken word artists. Enkele highlights uit de programmering zijn de performance/modeshow van Said Mahrouf met VJ-werk en DJ-muziek, Tribal Fusion buikdansers uit San Fransico, een Eastern Urban avond met rappers uit Teheran, Casablanca en Istanbul en een clubevent waarvoor ElectroNation een club uit Dubai naar Nederland haalt. Verder een literaire avond met aanstormende woordkunstenaars, een filmretrospectief van Fatih Akin (Gegen die Wand), een driedaagse filmwedstrijd, videolounge met video’s van kunstenaars uit het Midden- Oosten, World Chat (discussieforum wereldwijd), Istanbul clubavond en een muziekproject door het nieuwe gezelschap MC (Cosmic/Made in da Shade).

      En natuurlijk nog veel meer.

      Artistiek directeur van het festival is Gail Pilgrim. Voor verschillende disciplines werkt ze samen met curatoren als Arzu Kokeng, Nina Koll, Sahand Sahebdivani, David Glas en Roy Avni. Zowel Gail Pilgrim als de curatoren zijn beschikbaar voor interviews.

      Festival Milan

      Jaarlijks wordt in het Zuiderpark in Den Haag het festival Milan gehouden. Dit festival trekt ieder jaar ongeveer 500.000 bezoekers.

      Media Group is samen met FORUM, instutuut voor multiculturele ontwikkeling te Utrecht tbv Contrast Magazine op het festival aanwezig geweest.

      Contrast samen met FORUM op Milan

      Sfeer op Milan 2008

      Medewerkers van FORUM op Milan 2008. Radj Ramcharan (links) helpt met het verspreiden van Contrast Magazine

      Arys, een van de medewerkers van Media Group helpt met het verspreiden van Contrast Magazine

      Weer iemand die Contrast Magazine krijgt uitgereikt

      Alle binnenkomende bezoekers krijgen het blad Contrast

      In 2008 is het Milan festival gehouden op vrijdag 25 juli, zaterdag 26 juli en zondag 27 juli in het Zuiderpark in Den Haag.

      Milan is een jaarlijkse terugkerende activiteit die, sinds 1985, op de speelweiden van het Haagse Zuiderpark wordt georganiseerd. Begonnen als een lokale Haagse manifestatie is Milan thans uitgegroeid tot een festival met een nationale en internationale uitstraling.

      Het totaal aantal tenten en kramen is, enkele jaren terug al, de 150 gepasseerd.

      Op het Milanfestival wordt veel aandacht besteed aan cultuur en cultuuruitingen omdat de organisatie er van uitgaat dat:

      Het herkennen en beleven van de eigen cultuur stimulerend zal werken op het zelf deelnemen eraan en op de waardering ervan. En, door het beleven van culturele uitingen van anderen zal de kennis en daardoor het respect en waardering van die andere culturen en cultuurdragers toenemen.

      Het Amsterdam Roots Festival 14-21 JUNI

      Het Amsterdam Roots Festival is een toonaangevend Nederlands muziekfestival dat zich ten doel stelt om grensverleggende en nieuwe ontwikkelingen binnen de wereldmuziek te tonen. Het festival biedt ook ruimte aan jong en nieuw talent, en streeft daarbij naar culturele uitwisseling tussen verschillende bevolkingsgroepen.
      Cross-over is vanaf het begin de kern van het Amsterdam Roots Festival geweest. Roots presenteert nieuwe voorbeelden van hoe tradities en meer of minder gangbare ‘oude’ muziekstijlen een vertaling krijgen naar deze tijd. Nieuwe en opwindende geluiden op het snijvlak van pop- en wereldmuziek. Er zullen vele verschillende internationale acts optreden, met spannende combinaties op 1 avond of in 1 podium, je ontdekt altijd wat nieuws.

      Kijk voor meer informatie op: http://www.amsterdamroots.nl/.

      Festival Mundial

       

      Festival Mundial is ook dit jaar weer een succes
      geworden. Op 13, 14 en 15 juni veranderde het Tilburgse Leijpark  in een compleet andere wereld. Het publiek maakt een wereldreis langs diverse culturen, verschillende volken en gebruiken. Dit doen ze samen met de artiesten, die vanuit de hele wereld naar Tilburg reizen. 
      Na onder andere Anouk en Sean Kuti bevestigt Festival Mundial ook deze namen: Pete Philly & Perquisite, Alain Clark, Didier Awadi,
      Zdob Si Sdub, MPS Pilot, New Cool Collective & Mapacha Africa en Habib Koité. Kortom, de 21e editie van Festival Mundial biedt een programma dat verrast, spannend is en waar soms lef voor nodig is.
      Artiesten met een boodschap
      Het veelzijdige programma van Festival Mundial wordt gekenmerkt door kwaliteit en inhoud. De artiesten treden op bij Festival Mundial vanwege hun artistieke bijdrage. Het artistieke programma draagt daarnaast ook de boodschap Music Beats Poverty uit. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan het realiseren van de Millennium Development Goals. Sommige artiesten komen uit een land komen waar armoede heerst. Andere artiesten zijn met Mundial Productions op een uitwisselingsprogramma’s geweest en vertellen hun ervaring op Festival Mundial. Weer andere artiesten zetten zich in voor armoedebestrijding. Alle artiesten op Festival Mundial vertellen hun eigen verhaal om aandacht te vragen voor de Millennium Development Goals, met behulp van muziek, dans en veel enthousiasme als universele taal.
      Verrassend, spannend en met lef
      Festival Mundial biedt een programma dat verrast, spannend is en waar soms lef voor nodig is. Op een eigentijdse zoektocht naar inhoudelijke programma’s, kunstzinnige projecten, (muziek)talenten, debatten en nieuwe ontmoetingen laat Festival Mundial de actualiteit op het gebied van wereldmuziek en wereldcultuur zien. Artiesten uit alle continenten geven geïnspireerd door hun roots een “global” muzikale kijk op de wereld. Roots en Rock, Wereld en Funk, Reggae en Salsa, Hiphop en Urban zijn vertegenwoordigd en laten het publiek drie dagen lang genieten. Eerder maakte de organisatie de volgende namen bekend: Bassekou Kouyaté, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Stevie Ann, Kal, Natacha Atlas, Amadou & Mariam, Vieux Farka Touré, Leaf, Room Eleven en als afsluiter op de zaterdag Seun Kuti & Egypt 80.

      21 mei t/m 1 juni 50ste Pasar Malam Besar

      De Pasar Malam Besar is de grand old lady van de multiculturele festivals in Nederland. Het evenement, bijna een halve eeuw oud, is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een cultureel festival, beurs en eetfestijn samen, in een archipel van tenten.
      Op de Pasar Malam Besar wordt de vermenging van Oost en West in al haar variëteiten beleefd. De Indische (Euraziatische) cultuur, een samensmelting van Oost en West, is een van de oudste mengculturen ter wereld.

      Het evenement bestaat uit de Grand Pasar, de beroemde Oost-West-beurs, en de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs. Tenslotte is is er het Tong Tong Festival, showcase voor de beste mix van oost en west in podiumkunsten en actualiteit, met medewerking van artiesten, auteurs en wetenschappers uit binnen- en buitenland. In de entreeprijs van de Pasar Malam Besar is een theater-passe-partout voor het Tong Tong Festival inbegrepen.

      De Pasar Malam Besar is het grootste Euraziatische festival ter wereld. 'Pasar Malam Besar' betekent letterlijk 'grote avondmarkt'. De naam is afgeleid van de evenementen die al in de negentiende eeuw in Indië werden georganiseerd en die een mengeling waren van jaarbeurs en festival.

      Afrikadag 19 april 2008

      In het gebouw van de Haagse Hogeschool was op 19 april 2008 weer de jaarlijkse Afrikadag, georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting, die zich inzet voor Internationale solidariteit in de Politiek.

      De Evert Vermeer Stichting wil dat de stem van de mensen in de ontwikkelingslanden doorklinkt in de Nederlandse en Europese politiek zodat de politici bij het nemen van beslissingen daar rekening mee gaan houden.

      Er waren bijna 60 debatten, workshops en lezingen en een uitgebreid cultuurprogramma.

      Bij aankomst werd iedereen begroet met Afrikaans tromgeroffel en het uitreiken van Contrast Magazine.
      Binnen waren diverse op Afrika gerichte stands.

      De dag werd geopend door Max van den Berg op dit moment Commissaris van de Koningin in Groningen en voorzitter van de Evert Vermeer Stichting.

      Van de vele politici die er waren noemen wij verder alleen nog Bert Koenders, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Jan Pronk, in het verleden vele malen minister en in zijn laatste internationale functie Speciaal vertegenwoordiger van de VN in Sudan.

      Kunst, Sport, Wetenschap en bedrijfleven namen op de Afrikadag een voorname plaats in.

      Hier onder Antoinette Vermolen van Media Group in gesprek met Minister Bert Koenders

      Antoinette Vermolen in gesprek met Bert Koenders

      Minister Bert Koenders ontvangt Contrast Magazine van Antoinette Vermolen

      En natuurlijk werd Contrast ook overhandigd aan Jan Pronk

      Antoinette Vermolen (Media Group) in gesprek met Jan Pronk

      De dag begon met het aanleveren van Contrast Magazine door Bryan (stagiair bij Media Group, studeren bij de Mondriaan Onderwijsgroep)

      Bryan zorgt voor de aanvoer van Contrast

       

      Hier onder Antoinette Vermolen die Contrast uitreikt aan de bezoekers.

      Verder nog wat sfeerfoto's genomen op de Afrikadag.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Antoinette deelt aan de bezoekers Contrast Magazine uit

       

      Bezoekers Afrikadag bij aanvang

      Bezoekers Afrikadag

      Alle bezoekers ontvangen de Contrast

      Binnengekomen met de Contrast in de hand even zoeken waar je moet zijn.

      Blik in de hal van de Haagse Hogeschool op de Afrikadag

      Afrikadag Haagse Hogeschool

      Haagse Hogeschool Afrikadag

      IVI Cocktail 16 mei

      Op 16 mei is de ‘Inspiratie voor Integratie’ (IVI) Cocktail 2008.
      Deze derde editie van IVI zal geheel in stijl gevierd worden in de Haagse Ridderzaal. De avond staat in het teken van Diversiteit in algemene zin, met in het bijzonder aandacht voor bicultureel, maar ook vrouwelijk talent in Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen. De officiële opening van de avond zal worden verricht door niemand minder dan Eurocommissaris Neelie Kroes.
      Uiteraard worden de veelbelovende IVI Finalisten aan u gepresenteerd. Alle genodigden, onder wie werkgevers en professionals uit overheid, politiek en bedrijfsleven, kunnen tijdens het ‘walking dinner’ kennis maken met deze nieuwe voorhoede uit de Nederlandse samenleving. Enkele prominente gastsprekers komen vertellen over het belang van Diversiteit en hun toekomstvisie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Tijdens de cocktail wordt de Inspirator van 2008 bekend gemaakt door Alexander Rinnooy Kan, juryvoorzitter van IVI.

      Net als de voorgaande jaren zal ook tijdens deze IVI finale ‘Diversiteit’ niet slechts een woord op papier zijn. U kunt het écht beleven op deze avond vol kennis, cultuur en kleurrijke ontdekkingen!

      Ortel Mobile Dunyafestival 25 mei 31ste editie

      Ortel Dunya Festival is hèt wereldpodiumkunstenfestival van Nederland. Vele spraakmakende artiesten, jonge talenten uit alle uithoeken van de wereld, grote namen op het gebied van wereldmuziek, verhalenvertellers en dichters van wereldformaat zijn jaarlijks te zien en te horen op Ortel Dunya. Ortel Dunya trok 220.000 bezoekers in 2007. Het programma van Ortel Dunya bestaat uit meer dan vijftig optredens verdeeld over zes verschillende podia in het Park bij de Euromast. In totaal werd er in 2007 meer dan 50 uur aan wereldmuziek geprogrammeerd. Naast de diverse continentaal georiënteerde podia kent Ortel Dunya een Poetry Park, Plein van de Solidariteit en een kinderterrein.

      Ortel Dunya is proeven, ervaren en genieten! Alle wereldculturen liggen binnen handbereik.
      Het Park bij de Euromast is een daglang jouw nieuwe wereld, waar je kunt kennis maken met de meest uiteenlopende muzieksoorten, instrumenten, klanken en teksten. Maar Ortel Dunya is méér: Ortel Dunya is ook letterlijk proeven en ruiken van de diverse wereldgerechten die in het Park verkrijgbaar zijn.

      Diversity Works

      DiversityWorks is een nieuw carrière-evenement dat zich richt op hoogopgeleid multicultureel talent (man en vrouw) en hoogopgeleide vrouwen met 0-15 jaar werkervaring.

      DiversityWorks vond plaats op 15 en 16 april 2008 in de Passenger Terminal Amsterdam en was het eerste carrière-evenement in Nederland ter bevordering van diversiteit op de arbeidsmarkt. Iedereen verdient namelijk een gelijke behandeling op de arbeidsmarkt.

      Op de uitgebreide beursvloer kun je kennis maken met o.a. Capgemini, de Belastingdienst, PricewaterhouseCoopers en Corus.

      Ook worden er vele workshops en bedrijfspresentaties georganiseerd waaronder 'Colourful & Powerful', 'Zijn Nederlandse vrouwen ambitieloos?' en 'Succes behaal je zo!'.

      Colourful Business

      Clourful Business Event 2008Op 1 april was Contrast in de Jaarbeurs in Utrecht bij De Colourfull Business Event.

      De dag begon om 10.00 uur en werd geopend door Arnold Vanderlyde “Fighting for Success !
      Verder is er een Welkomstwoord door de Directeur van Rhythm of Reason, Aysim Deveci.

      De Openingsspeech werd gehouden door de Voorzitter ING Nederland, Nick Jue
      Verder: “Netwerken aan de top” met Captains of Industries:
      Wim Pijbes (directeur Kunsthal en inkomend directeur Rijksmuseum), 
      Arnold Vanderlyde (Vanderlyde Sport & Business),
      Petra Claessen ( Directeur HCC),
      Frans van Steenis (Directeur Kamer van Koophandel Nederland ) en de 
      Directie Agis.

      Verder waren er Live interviews met de vrouwelijke ondernemer van het jaar Heleen Valstar en de zeer succesvolle Turkse Zakenman Atilay Uslu (Corendon).

      Conferentie Samen (door) groeien.

      'Samen (door) Groeien!’ dat is de titel van de conferentie van Stichting ZZVN voor kleurrijke zwarte zaken-vrouwen op dinsdag 15 april aanstaande van 10.00 tot 17.30 uur bij de Rabobank Nederland te Utrecht.
      Voor allochtone (startende) ondernemers in spé en hoogopgeleide allochtone vrouwen is niet alleen goede informatie over ondernemerschap essentieel, maar ook kennis over het betreden van de arbeidsmarkt. Daarnaast is kennismaken met relevante netwerken, partijen en instellingen cruciaal.
      Tijdens de conferentie wordt het belang van ondernemerschap en de doorstroom van meer vrouwen naar de top toegelicht door prominente sprekers zoals: Sherita Narain zwarte zakenvrouw 2007, Marilyn Haimé zwarte vrouwelijke manager 2007, Renée Bergkamp directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van ministerie van EZ, Sybilla Dekker voorzitter 5e ambassadeursnetwerk glazen plafond en voormalig minister VROM, Joop Wijn directeur MKB Rabobank Nederland en voormalig minister EZ en Joan Ferrier directeur E-Quality.

      New Dimensions Events organiseerde een seminar met Deepak Chopra: The Soul of Leadership. Dit vond plaats op woensdag 16 april 2008 van 9.30 - 17.30, Schouwburg Almere.

      New Dimensions Events organiseert een seminar met Deepak ChopraDeepak Chopra

      Deepak Chopra is een van de topsprekers in de wereld. Hij geeft les aan Harvard Business School en Stanford University en is Professor bij Kellogg School of Management. Hij is begeleider van topmanagers en grote zakelijke en politieke leiders. Hij is succesauteur van meer dan 50 boeken/bestsellers o.a. Seven Spiritual Laws of Success, vertaalde uitgave De zeven spirituele wetten van succes (2006) en Synchrodestiny, vertaalde uitgave Synchronisch leven (2007). Zijn boeken zijn vertaald in 35 talen en er zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht.

      The Soul of Leadership

      Deepak Chopra zal spreken over spiritueel en inspirerend leiderschap. Een goede leider is de symbolische ziel van een gemeenschap. Als een leider zich bewust is van deze rol, zal hij of zij effectief kunnen leiden. Leiderschap is de meest cruciale keuze die iemand kan maken en is een verworven vaardigheid. Deepak Chopra bespreekt de principes van leiderschap en een ‘gedifferentieerd bewustzijn’.

      Het maakt niet uit hoe complex en verwarrend een situatie eruit ziet, leiderschap is mogelijk door een simpele houding: door op je gemak te zijn met chaos. Leiders zien de verscholen spirituele structuur onder de chaos en handelen ernaar. 

      Meer informatie over deze dag kunt u vinden op www.nieuwedimensies.nl/evenementen of www.deepakkomtnaarnederland.nl  of www.deepakchopra.com           

      NEW DIMENSIONS EVENTS

      New Dimensions Events organiseert en verzorgt evenementen voor de zakelijke markt met (inter)nationaal erkende sprekers.  De evenementen vinden plaats in de vorm van (ontbijt)seminars, (interactieve) workshops en collegereeksen op het gebied van leiderschap, persoonlijke en organisatieontwikkeling met een gecombineerde thematiek van strategie, realiteit, transformatie en zingeving.

      Vanuit de overheid, zorginstellingen, brede zakelijke en financiële dienstverlening namen duizenden enthousiaste bezoekers tot nu toe deel aan onze evenementen. 

      Inspirerende sprekers die de afgelopen 8 jaar op onze evenementen te gast waren zijn onder anderen: Stephen Covey, Joseph Jaworski, Deepak Chopra, Wayne Dyer, Philip Kotler, Jon Kotter, Tom Peters, Michael Porter, Richard Barrett, Betty Sue Flowers, Louise Hay, Norman Shealy, Marian Williamson, Mike Dooley en enkele hoogleraren, zoals Paul de Blot, Gerrit Broekstra, Rogier de Bruyn, Jeff Gaspersz, Annemiek Roobeek en André Wierdsma.

      Concrete steps to cultural diversity

      Stedman Graham, bestselling author of You Can Make It Happen, teaches that in the 21st century Congres 15 oktober 2007. Contrast zal aanwezig zijnyour talent and skills above all else will define your value. In Diversity: Leaders Not Labels, Graham shows you how to break out of the box that keeps you from growing to your full potential, and reveals that success is truly based on results, performance, and excellence.

      Diversity is literally changing the face of our nations. Workers of all backgrounds are merging into a global marketplace, while businesses are challenged by a shortage of talent and the need to integrate a wide range of cultures. In this global environment, diversity has become a permanent business characteristic; opportunities will be plentiful for both people and businesses. Graham indicates that we do not have to become a member of anyone else’s culture to play a key role, but must maintain and assert our own identities while respecting others’ uniqueness in our workforces and communities. He helps us to understand that developing leaders rather than accepting labels is ultimately the best way to preserve culture and create a legacy.

      “What is most important is breaking through labels and understanding who you are,” says Graham. “Realize that everyone brings uniqueness, talents, and skills that add value to our experiences, work environments, businesses and communities. When you operate from this perspective, you will emerge in the 21st century as a true leader to yourself, to others, and to society.”

      Op 15 oktober zal in het Fortis Circustheater in Scheveningen een SyMaxima opent het Symposium op 15 oktober 2007mposium worden gehouden over Diversiteit. Het symposium zou worden geopend door Prinses Maxima, maar helaas kon zij niet aanwezig zijn.

      Stedman Graham is known as partner of megastar and talk show host Oprah Winfrey. He has a splendid career as an international renowned diversity specialist. In his recent book Diversity: Leaders not Labels - a new plan for the 21st century Graham confronts employers and employees in the United States with a clear choice: participate in diversity or drop out of the worldwide labor market that is increasingly varied and multinational. This message applies undiminished for Europe. Stedman Graham regards cultural diversity as inevitable and approaches the problem from the broad perspective of (profit) opportunities and excellent leadership. Employees are in his view obliged to utilize their talents fully and to consider their ethnic descent not as a problem (label), but as an added value.

      Kijk voor meer informatie op: http://www.stedmangraham.nl/.

      Op 16 oktober zal dit symposium in het Auditorium van University Nyenrode nog een vervolg krijgen.

      Contrast was aanwezig en is aan alle aanwezigen meegegeven!

      Jubileum Jaarcongres 2007

      Op 28 september 2007 werd in het World Forum Convention Center (WFCC) in Den Haag het jubileum jaarcongres 2007 gehouden. Dit congres is georganiseerd door de orde van Advocaten. Een van de Workshops is gehouden door FORUM - Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling te Utrecht.

      Probleemstelling was:

      Er zijn veel jonge allochtone juristen. Waarom solliciteren zij niet, althans weinig bij advocatenkantoren?
      Welke obstakels zijn er?

      Aandacht is besteed aan aspecten als taal, opleiding en cultuur.

      Verder zijn tips en tricks aangereikt op de doelgroep te bereiken.

      Aan alle deelnemers van deze workshop is Contrast Magazine uitgereikt.

      Sprekers waren:

      Mw. S. Celebi, student strafrecht en privaatrecht aan de Universiteit van Utrecht
      K.T. Kocak, Rabobank Nederland
      Drs. R. Ramcharan, FORUM
      Mw. drs. C. van der Sluijs, Loyens en Loeff
      Mw. mr. A.M.E. Voerman, De Brauw Blackstone Westbroek

      Symposium Diversiteit en Talent

      Aandacht voor diversiteit binnen uw eigen organisatie.
      Betere toegang tot de arbeidsmarkt voor hoger opgeleide multiculturele jongeren.
      Feestelijke afsluiting van het coachingstraject ‘Werelds Talent’ 2007.

      Op 14 september 2007 organiseerde FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling samen met de Baak, Managementcentrum VNO-NCW het symposium 'Diversiteit en Talent'. Ontmoeting tussen hoogopgeleide multiculturele jongeren en het Nederlandse bedrijfleven staat hierin centraal. We beogen hiermee een impuls te geven aan talent- / netwerkontwikkeling en een verdieping en verbreding van het diversiteitsbeleid bij arbeidsorganisaties. Het symposium heeft een feestelijk tintje: het is tevens de formele afsluiting van het project 'Werelds Talent'  2007, het coachingstraject voor hoogopgeleide multiculturele talenten en het Nederlandse bedrijfleven. Deelgenomen hebben Cap Gemini, Delta Lloyd, ING, KPMG, Raad voor de Rechtspraak, TNT en Vitae.

      Tijdens het symposium presenteren de deelnemers van ‘Werelds Talent’ hun ervaring en visie op talentontwikkeling en diversiteit binnen arbeidsorganisaties. Daarnaast kunt u deelnemen aan een van de interactieve workshops waarin onderwerpen als selectie en diversiteit, persoonlijke en professionele ontwikkeling en netwerken centraal staan. Bovendien kunt u zich op maat laten adviseren bij de Adviesbalie, bemenst door DIV Management en het Bureau HOA van het CWI.   

      Programma
       
      Hoofdprogramma
      Dagvoorzitter: Tarik Yousif
      13.30 uur Ontvangst met koffie en thee
      14.00 Opening door Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van Bestuur FORUM en Valentijn Ouwens, vestigingsdirecteur Noordwijk, De Baak.
      14:15 Presentatie opbrengsten Werelds Talent door de Baak en twee deelnemers aan Werelds Talent
      14.45 Perspectieven op Diversiteitsbeleid
      15.15 Pauze
      15.30 - 16.45 Interactieve workshops en Adviesbalie
       

      • Selectie en diversiteit. Robert Sordam (Abell en Erselina Atelier voor Corporate Diversity)
      •  “Wat u altijd al wilde weten over diversiteitsbeleid” . Een interactieve basiscursus diversiteit door Ad de Ruijter, DIV Management
      • Speeddating. Door De Baak Management Centrum VNO-NCW
      • Improviseren. Door De Baak Management Centrum VNO-NCW
      • Adviesbalie: uw consultvraag beantwoord door DIV Management, het Bureau Hoger Opgeleide Allochtonen van het CWI of door FORUM Talent.

      16:45 Netwerkactiviteit. Deelnemers gaan onder leiding van De Baak in verschillende rondes met elkaar in gesprek over de vraag “Wat hoopt u hier te vinden?”
      17.30 Uitreiking certificaten aan de deelnemers van ‘Werelds Talent’ door Ahmed Aboutaleb, staatsecretaris SZW
      17.45 Theatrale samenvatting van de dag door theatergezelschap
      18.00 Feestelijke afsluiting met muziek
      19:00 Einde

      Voor meer informatie zie: http://www.forum.nl/agenda/index.html?diversiteit.html

      Sta voor jezelf

      Steeds meer werkgevers zijn geïnteresseerd in het bereiken en vinden van multicultureel jong talent om hun organisatie te versterken. Dat komt goed uit aangezien er een enorm potentieel aan studenten en starters met verschillende achtergronden op de arbeidsmarkt aanwezig is die zich oriënteren naar een stage, baan of ondernemerschap. 

      Op 12 juni organiseerde FORUM in samenwerking met het DIVAZ netwerk een bijeenkomst om studenten, starters op de arbeidsmarkt en werkgevers bij elkaar te brengen zodat zij elkaar in een informele en inspirerende omgeving kunnen ontmoeten. Tijdens een interactief programma met interessante gasten kunnen zowel jongeren als werkgevers elkaar hun stem en standpunten laten horen en door te netwerken elkaar beter leren kennen.

      Het doel van de bijeenkomst is om kleurrijke jongeren en werkgevers te laten ervaren wat voor dynamiek en creativiteit ontstaat door het samenbrengen van mensen met verschillende achtergronden en opvattingen.

      De bijeenkomst biedt deelnemers tevens de mogelijkheid kennis te nemen van de verschillende initiatieven van FORUM en het DIVAZ netwerk. Deze initiatieven hebben een ding gemeen: een ontmoetingsplaats creëren om kleurrijk talent zichtbaar te maken.

      Vanaf 24 mei 2007 is www.forumtalent.nl actief. Het DIVAZ netwerk zet het succes van de vorig jaar verschenen interviewbundel 100% Eigen-Wijs door via de website www.honderdprocenteigenwijs.nl.

      Nieuwe kansen op de arbeidsmarkt?

      Op zaterdag 9 juni organiseerde FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling een regionale bijeenkomst Nieuwe kansen op de arbeidsmarkt?
      De bijeenkomst vond plaats in Amsterdam. Het doel was om inzichtelijk te maken welke knelpunten en dilemma’s allochtone laag en middelbaar opgeleide werklozen tegenkomen tijdens hun poging om op de arbeidsmarkt te komen.

      Deze bijeenkomst was bedoeld voor Nederlandse en niet- Nederlandse laag en middelbaar opgeleide werklozen.
      Tijdens deze bijeenkomst kwamen de volgende vragen aan de orde:
      1. Heb je wel eens gesolliciteerd?
      2. Ben je wel eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?
      3. Wat was jouw ervaring van dit gesprek?
      4.  Welke dilemma’s kwam je tegen tijdens de sollicitatieprocedure?
      5. Ben je (ooit) bemiddeld of begeleid door een professionele (arbeids)organisatie?
      6. Heb je ooit (extra) scholing gehad?

      Waarom organiseerden wij deze bijeenkomst?
      Na een periode van economische recessie, zal de economie de komende periode aantrekken. Gevolg: meer vraag op de arbeidsmarkt. De toekomst ziet er beter uit, ook voor de kwetsbare groepen. Maar is dat wel zo? Hoewel de arbeidsmarktpositie van allochtonen is verbeterd, blijkt de achterstand op autochtonen nog steeds groot. Maatschappelijke instellingen, werkgevers-, erknemers- en arbeidorganisaties proberen deze kloof te dichten maar met minimaal succes.

      Nadere informatie
      - Paul Groenestein
      tel.: 030 297 43 58
      of 06 288 662 04
      e-mail: p.groenestein@forum.nl
      - Zeki Arslan
      tel.: 030 297 43 19

      Kennismarkt voor Onderzoek & Beleid over 'Arbeidsmarkt en Allochtonen'

      Radj Ramcharan en Antoinette Vermolen met Contrast MagazineOp woensdag 23 mei 2007 organiseerde het Netwerk voor Publieke Onderzoeksprogrammering in het Museum voor Communicatie te Den Haag de eerste Kennismarkt voor Onderzoek & Beleid over het thema 'Arbeidsmarkt en Allochtonen'.

      o.a. met een workshop van Radj Ramcharan van FORUM

      Radj Ramcharan adviseerde de aanwezigen om allochtone media, waar onder de Contrast te benutten bij de werving van personeel. Links op de foto Mevrouw Antoinette E.M. Vermolen van Media Group.

      Meer informatie: kennismarkt.org.

       

      SEMINAR GLASHELDER NAAR DE TOP - donderdag 22 mei

      In 2007 heeft Scala, expertisecentrum voor emancipatie en participatie onderzoek gedaan naar belemmeringen die vrouwen ondervinden in de doorstroom naar de top van bedrijven en instellingen. Met het project Glashelder naar de Top concentreert Scala zich dit jaar op de vrouwen zelf …..

      ScalaHoe kunnen vrouwen het glazen plafond doorbreken?
      Wie en wat houdt u tegen om de top te bereiken?
      Hoe kunnen vrouwen al hun kwaliteiten inzetten?
      Is het eenzaam aan de top?

      Op donderdag 22 mei organiseert Scala in verband hiermee het seminar:

      GLASHELDER NAAR DE TOP
      vrouwen stimuleren vrouwen om de top te bereiken

      Onder leiding van de cabaretière Soula Notos gaan de volgende topvrouwen met de zaal in dialoog:

      · Brigadegeneraal Leanne van den Hoek, de eerste vrouwelijke generaal binnen de Nederlandse Krijgsmacht
      · Hoofdcommissaris van Politie Ineke Stam, voormalig voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie en tegenwoordig voorzitter van de Begeleidingscommissie Politietop Divers.
      · Directeur-generaal Curatieve Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Diana Monissen
       
      In het middaggedeelte zijn er inspirerende workshops over geluk, zakelijk flirten en bedrijfsopstellingen.

      voor meer informatie: info@scalarotterdam.nl

       

       

      Seminar Ondernemerschap

      Op 24 mei 2007 organiseerde FORUM een seminar over ondernemerschap in samenwerking met PiNO (Partners in Nieuw Ondernemerschap) bestaande uit Kamer van Koophandel Haaglanden, Belastingdienst Haaglanden, Gemeente Den Haag en Rabobank Den Haag en omgeving. Tijdens dit seminar - gericht op hoogopgeleiden (HBO/WO) met een multiculturele achtergrond - gaat het over de mogelijkheden, kansen en valkuilen van ondernemerschap. Er zijn twee workshops waarin verschillende aspecten en mogelijkheden van het ondernemerschap uitgediept worden en men maakt kennis met belangrijke organisaties die nodig zijn en die verder kunnen helpen als men een bedrijf wilt starten of overnemen. Onder andere met een speech door staatssecretaris Ahmed Aboutaleb. Het volledige programma staat hier onder

      Programma
      12:45 uur Inloop
      13.00 Welkomstwoord Sadik Harchaoui
      13.05 Lancering website www.forumtalent.nl door staatssecretaris Aboutaleb
      13:10 Speech staatssecretaris Aboutaleb
      13:30 Inleiding door ondernemer
      13:45 Forum PiNO-partners: waar heb je wie voor nodig (Kamer van Koophandel, Belastingdienst, Gemeente Den Haag, Rabobank)
      14:45 Pauze
      15:00 Workshops ronde 1
        a) Wie is een goede ondernemer? (competenties van de ondernemer)
      b) Eigen bedrijf en de belastingen
      c) Het ondernemingsplan en de financiering
      d) Een vliegende start (over het overnemen van een bedrijf)
      15.45 Einde workshops ronde 1
      15:55 Workshops ronde 2
      16:40 Markt met hapje/drankje
      17.30 Einde
       
      Meer informatie: http://www.forum.nl/agenda/ondernemerschap.html

      Haagse Vrouwenweek

      Contrast Magazine heeft volop geparticipeerd in de Haagse Vrouwenweek.

      Wij waren o.a. op 4 maart aanwezig bij MOOI Escamp Den Haag / Wijkcentrum Moerwijk aan de Aagje Dekenlaan.
      Er was een Open inloop activiteit voor vrouwen, onder de noemer ‘De glazen muur’: postertentoonstelling, fototentoonstelling over uiterlijkheden, henna, pedicure, kapster, kunstnagels, haarvlechten, creatieve workshop, multiculturele modeshow, vertoning film ‘Beperkt Houdbaar’, met aansluitend discussie en muzikale afsluiting.

      Op 6 maart waren wij in Bibliotheek Moerwijk aan de Erasmusweg tegelijk met de Haagse Wethouder van Emancipatiezaken de heer Bert van Alphen.
      Er was de Workshop ‘Moeders vertellen hun dochters…....’ Bibliotheek Moerwijk was die dag het domein van de vrouwen en met name de (toekomstige) moeders. Aan de hand van de film ‘Hey mam, vertel es’ gaat de groep in gesprek met elkaar. Vragen die aan bod komen zijn ‘Welke levensles wil je je dochter meegeven?’ en ‘Welke normen en waarden geef je ze mee?’. Door te kijken naar het gevoel, de beeldvorming, het toetsen van de beelden aan de realiteit en het uitwisselen van opvattingen, ontstaat er een interessante discussie waarin ook het uiterlijk en het schoonheidsideaal van dochters en moeders zal worden meegenomen.

      Ook op 6 maart was Contrast bij de Opening van de Haagse Vrouwenweek en op 8 maart in Wijk- en Dienstencentrum "De Regenvalk".

      Hier onder zijn enige foto's opgenomen.

      Al ruim vijftien jaar vieren we in Den Haag Internationale Vrouwendag: groots, overal in de stad, met alle vrouwen. Daarmee zijn we uniek in Nederland.

      Rond 8 maart vinden er een week lang, overal in de stad, in alle wijken, activiteiten plaats:
      in buurthuizen, bibliotheken en musea; met debat, tentoonstellingen, workshops en theater.

      Sinds vorig jaar is de viering omgedoopt tot Haagse Vrouwenweek.

       

      Een week die is uitgegroeid tot een groot en succesvol evenement, vrouw en man, oud en jong. Dit jaar loopt de week van 6 tot 12 maart, met als thema ‘Onbeperkt Houdbaar’

      Rechts overhandigt Jady, stagiare bij Media Group(studerend aan het Albedacollege) de Contrast aan Drs. Sharda Roelsma-Somer

       

      Links verwelkomt Sharda Antoinette Vermolen, directeur van Media Group.

       

      Documentaire maakster Sunny Bergman stelde het onrealistische schoonheidsideaal waar vrouwen aan moeten voldoen (en de uitwassen daarvan) ter discussie in de film Beperkt Houdbaar.

      Links zitten Antoinette en Jady klaar om de Contrast aan belangstellenden te overhandigen

       

      Beneden de Bollywood dansers die de dag hebben opgeluisterd.

      Hiermee zette zij een maatschappelijke beweging in gang die zich verzet tegen de dubbele boodschap die vrouwen voortdurend krijgen: je bent mooi, maar je bent beperkt houdbaar.

      Het thema van lichamelijke integriteit staat centraal in de Haagse Vrouwenweek, maar dan draaien we het om: de schoonheid van een vrouw is Onbeperkt Houdbaar!

      Op zaterdag 8 maart zijn onze medewerkers gastvrij ontvangen in Wijk- en Dienstencentrum "De Regenvalk" door Henna Mathura namens de Stichting Vrouwenorganisatie Sarita en VOOR Welzijn Segbroek.

      Rechts reikt Jady aan de bezoekers de Contrast uit.

      Links de Heer Mathura, echtgenoot van de organisator (in discussie met Antoinette over de deelname van ouderen aan cursussen)

       

      Door een leuke, spontane kennismaking besloten beide organisaties ditjaar samen de vrouwendag te organiseren met als thema: ‘Onbeperkt Houdbaar’.

      Contrast Magazine is aan alle aanwezigen kostenloos uitgereikt.

      Het programma bestond uit workshops mandala tekenen / portrettekenen, workshops Bollywood dans en Tai Chi; een lezing over ‘Kracht in jezelf’ en een spreekuur: intuïtief persoonlijk advies.

       

      Rechts en beneden Drs. Sharda Roelsma-Somer van www.repairdesk.nl  en www.chaksu.demon.nl tijdens haar presentatie. 

      En uit alle culturen waren er de heerlijkste hapjes aanwezig.
      Op donderdag 6 maart is de week geopend met de uitreiking van de Kartini-prijs, de emancipatieprijs van de stad Den Haag. Deze feestelijke bijeenkomst vond plaats in het Nutshuis in Den Haag. Zie ook www.kartini.nl.

      Links Cariella, stagiaire bij Media Group (studerend aan de Mondriaan Onderwijsgroep) die aan de deelnemers een Contrast uitreikt.

       

      Een bijeenkomst van het Haags EmancipatieNetwerk, op 12 maart sluit de Haagse Vrouwenweek af.

      Importante als stedelijk centrum voor Emancipatie vervult de rol van initiator, promotor en netwerkbeheerder. Onder eindredactie van Importante is de traditionele Programmakrant uitgegeven, waarin alle activiteiten aangekondigd staan en waarmee vrouwen laten zien wat emancipatie en participatie voor hen in de praktijk betekent.

      Boven, rechts: Vele aanwezigen zaten voor aanvang al in Contrast te lezen

       

      Ook alle aanwezigen tijdens de opening ontvingen het blad Contrast.

      Voor aanvang van het officiele gedeelte was menigeen in de Contrast verdiept.
      Boven en links: Contrast werd goed gelezen.

      Rechts: Bryan, stagiair bij Media Group (studerend aan de Mondriaan Onderwijsgroep) die de bezoekers opwacht en rechts op de foto wethouder Bert van Alphen in gesprek met iemand van de organisatie, met natuurlijk de Contrast in zijn hand.

      Ook wethouder Bert van Alphen heeft Contrast in ontvangst genomen.

      De Kartini-prijs,de jaarlijkse algemene emancipatieprijs van de stad Den Haag, is op donderdag 6 maart voor de tweedemaal uitgereikt. De winnaar ontving de prijs uithanden van wethouder Bert van Alphen. www.kartini.nl.

      Links Wethouder Bert van Alphen met de Contrast voor zich      BLACK MAGIC WOMAN FESTIVAL 2007: Dochters & Vaders

      Het Black Magic Woman festival wordt gehouden van woensdagavond 7 november tot en met donderdag 15 november en zal dit jaar voor de twaalfde keer plaats vinden. Het thema van dit jaar is Dochters en Vaders: Dochters & Vaders gaat over de verhalen van dochters; over de vrouwen die kunst beoefenen die op één of andere manier beïnvloed is door de aanwezige, afwezige of ontbrekende vaderfiguren in hun leven. Wat voor uitwerking heeft dit gehad op hun leven, hun bestaan, hun kunst?

      Negen dagen lang spoken word, dans, theater, beeldende kunst, dialogen, nieuwe media en literatuur van onder andere Rebecca Walker (dochter van Alice Walker). Negen verschillende locaties, negen magische dagen met meer dan negentien kunstenaars.

      De Dochters & Vaders die het Black Magic Woman (BMW) Festival 2007 zullen dragen zijn:

      Rebecca Walker, Usha Marhé, Sabrina Starke, Katarina Zdjelar, Mounira Al Solh, Jetty Mathurin, Anne Schiffer, Antoine de Kom, Monali Meher, Rajae el Mouhandiz, Elvira Sweet, Gita Hacham, John Serkei, Karolina Spaic, Robert Sordam, Karin Amatmoekrim, Monali Meher, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Clark Accord en nog veel meer.

      Het BMW Festival 2007 heeft bijzonder internationale gasten. Wij openen in Stadsdeel Zuidoost, Boerderij Langerlust met de acappella quintet Black Voices uit Birmingham. Black Voices staat bekend om hun ‘sheer passion and commitment to the music’. En als afsluiting hebben wij de Award Avond waarop Rebecca Walker de ZAMI Award en het CBK Award zal uitreiken in. Rebecca Walker zal uit eigen werk voordragen, workshops geven en nog veel meer.

      Een festival vol verhalen, belevenissen, kunst en magie.

      Lezers van de Contrast: stuur een citaat op over je vader voor een VIP avond tijdens de opening van het Black Magic Woman Festival 2007. Opsturen naar info@krater.nl.

      Voor meer informatie zie: http://www.blackmagicwomanfestival.nl/.

      Make a differanceday

      Contrast Magazine deed mee aan de makeadifferanceday op 2 en 3 november 2007.
      Zie voor meer informatie: http://www.makeadifferenceday.nl/.

      Make a Difference Day, de vrijwilligersdagen die vrijdag 2 en zaterdag 3 november plaatsvonden, telden weer meer klussen en deelnemers dan in 2006. Naar schatting 43.000 mensen hebben zich als vrijwilliger ingezet bij één van de ruim 1900 projecten die aangemeld waren op de klussendatabase op de website of bij de talloze andere initiatieven in het land. Ruim 11.000 daarvan zijn actief geweest bij één van de bijna 400 natuurklussen van de Natuurwerkdag. In vergelijking met 2006 betekent dit een toename van vrijwilligers van ruim 16%.

      Net als vorig jaar namen diverse leden van de Koninklijke Familie en politici deel. Tijdens MADD staat vrijwilligerswerk centraal. Duizenden Nederlanders tonen hun maatschappelijke betrokkenheid en steken dan de handen uit de mouwen bij allerlei vrijwilligersactiviteiten in het hele land. Het doel van MADD is te laten zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk voor de samenleving is én om nieuwe vrijwilligers te werven.

      Deelname leden Koninklijke Familie

      Koningin Beatrix ging samen met prinses Margriet aan de slag bij zorgboerderij De Groote Modderkolk in Loenen (Gld.). Prinses Máxima zette zich in bij het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. Prins Constantijn en Prinses Laurentien boden de helpende hand bij de Centrale Opvang Asielzoekers in Alkmaar. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven gaf acte de présence bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in Hoek van Holland. Prins Maurits en Prinses Marilène assisteerden bij een project van Stichting LaLuz. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hielpen mee bij Nachtopvang in Zelfbeheer in Utrecht.

      Deelname politici

      Daarnaast waren verschillende landelijke politici van de partij. Onder meer minister president Jan Peter Balkende, de ministers Ab Klink, Piet Hein Donner, Ernst Hirsch Ballin, Maxime Verhagen, Gerda Verburg en de staatssecretarissen Jet Bussemaker, Marja van Bijsterveldt en Jan Kees de Jager staken de handen uit de mouwen bij allerlei projecten in Nederland.

      Meer informatie over de activiteiten van de Koninklijke Familie en de politici treft u aan op www.makeadifferenceday.nl.

      Organisatoren en partners

      Make a Difference Day is in 2005 geïntroduceerd in Nederland en komt oorspronkelijk uit Engeland en de VS, waar het al tientallen jaren met succes wordt georganiseerd. MADD zet vrijwillige inzet jaarlijks in de spotlights en daarmee krijgt het de aandacht die het verdient. Bovendien kan het de deelnemende organisaties op de lange termijn extra vrijwilligers opleveren. MADD wordt landelijk gecoördineerd door MOVISIE, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling, in samenwerking met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV). Partners en sponsoren van MADD zijn ministerie van VWS, Oranjefonds, VSBfonds, Rabobank, communicatieadviesbureau THE WAT GROUP, Univé Verzekeringen en softwarebedrijf Efficiency Online. Verschillende landelijke (vrijwilligers)organisaties zoals Scouting Nederland, NOC*NSF, de Zonnebloem, Humanitas, Het Nederlandse Rode Kruis, het Ronald McDonald Kinderfonds, Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels zijn betrokken bij MADD en doen actief mee. Koepels als Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunen MADD.

      MADD 2008 vindt plaats op vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november.

      Ramadan Festival

      Op 13 september ging de derde editie van het Ramadan Festival van start. Meer dan een maand lang zullen er in meer dan 25 steden in Nederland activiteiten worden georganiseerd om de contacten tussen moslims en niet-moslims te verstevigen. Centraal in het festival stonden de hospitality-dinners, de iftars, waar moslims buurtgenoten uitnodigen voor een feestelijke vastenmaaltijd. Er waren Ramadan-nights met optredens van bekende Arabische artiesten, lezingen en debatten, en er was een Suikerfeest voor Kids; in totaal waren er meer dan 500 activiteiten die tot doel hadden de sociale cohesie in ons land te versterken.

      Tijdens dit festival werden er in allerlei wijken in Nederland activiteiten georganiseerd om ontmoetingen tussen moslims en niet-moslims te stimuleren. Door ons te richten op ontmoeting en dialoog willen we meer wederzijds begrip te creëren en het wantrouwen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland weg te nemen. Het Ramadan Festival 2007 heeft als hoofddoel dat de contacten tussen moslims en niet-moslims, die tijdens het Ramadan Festival ontstaan, een duurzaam karakter krijgen.

      Contrast wordt verspreid in de steden waar het Ramadan Festival gevierd wordt (ongeveer 25 steden). Er was een aantal grote publieksmanifestaties, o.a. op de Dam in Amsterdam.

      Kijk voor meer informatie op www.ramadanfestival.nl.

      Landelijke Banenmarkt 2007

      Op 28 en 29 september vond de vijfde editie van de banenmarkt van het CWI plaats. Door het hele land heen konden werkzoekenden zich informeren over vacatures en kennis maken met bedrijven en instellingen. Meer dan 100.000 mensen bezochten deze markten. Daaronder veel nieuwe Nederlanders.

      HOE BEREIK JE HOGER OPGELEIDE ALLOCHTONE WERKZOEKENDEN?

      Het bereiken van hoger opgeleide allochtonen verloopt volgens afwijkende patronen. Op algemene advertenties en oproepen reageren zij in mindere mate; maar via persoonlijke contacten, allochtone netwerken, en op maat gesneden campagnes zijn hoger opgeleide nieuwe Nederlanders uitstekend te bereiken. Zo heeft het CWI een speciale voorziening getroffen, het servicepunt Hoger Opgeleide Allochtonen (HOA) samen met Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling FORUM en het netwerk DIV. Hierbij kunnen allochtonen hun CV aanleveren en op maat gesneden advies krijgen. Het CWI onderhoudt tegelijk het contact met een groeiende groep werkgevers die op zoek zijn naar allochtoon talent. Bedrijven en instellingen die zich bij het HOA aanmelden merken dat het steeds eenvoudiger wordt allochtone werkzoekenden te bereiken en een divers personeelsbestand op te bouwen.

      CWI WERKT SAMEN MET NETWERKORGANISATIES TANS EN COSMICUS

      De komende banenmarkt wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met de Marokkaanse netwerkorganisatie TANS (Toward a New Start) en de Turkse organisatie COSMICUS. De kans om gekwalificeerde hoger opgeleide nieuwe Nederlanders te bereiken neemt daardoor aanzienlijk toe. Er is geen sprake van voorkeursbeleid of positieve discriminatie. De samenwerking met deze organisaties maakt het eenvoudigweg mogelijk om direct in contact te komen met doelgroepen die voorheen moeilijker te bereiken waren. Voor uw bedrijf of instelling een unieke kans om uw netwerk uit te breiden!

      CONTRAST

      Het tijdschrift Contrast is al 12,5 jaar het tijdschrift dat schrijft over diversiteit in Nederland. Contrast wordt gelezen door intermediairs werkzaam in diverse sectoren van samenleving en bedrijfsleven en door hoger opgeleide allochtonen. Om deze laatste doelgroep nog beter te bereiken werkt Contrast sinds kort samen met het CWI. Werkzoekenden krijgen na het intake gesprek een gratis abonnement aangeboden door het CWI. Daarnaast is Contrast aanwezig bij banenmarkten en bedrijvendagen en heeft ze intensief contact met de verschillende netwerkorganisaties van hoger opgeleide allochtonen.

      Bent u op zoek naar een nieuwe baan? Kom dan op 29 september naar de Landelijke Banenmarkt. Deze vijfde editie van de Landelijke Banenmarkt is opnieuw een goede manier om in contact te komen met een groot aantal interessante werkgevers.

      Op veel vestigingen van het CWI worden ook workshops gegeven en kunt u kennismaken met de competentietestcentra. Deze helpen u inzicht te geven in uw interesses en vaardigheden en daarmee in uw eigen unieke talenten.

      Ongekend talent

      Om de kans op het vinden van een geschikte baan te vergroten is het van belang dat u weet wat uw mogelijkheden en talenten zijn. Daarbij spelen de competentietests die de competentietestcentra van CWI afnemen een belangrijke rol.

      De waarde van het testen van competenties voor u:

      • U leert uw kwaliteiten kennen.
      • U krijgt beter zicht op het beroep dat bij u past.
      • De competentietests van CWI bieden houvast en geven zelfvertrouwen.

      Op de CWI-vestiging staan speciale adviseurs klaar om samen met u de testen te maken en te bespreken. Kijk voor meer informatie op: de landelijke banenemarkt.

      De banenmarkt wordt gehouden op de volgende locaties:

      • Amsterdam RAI
      • Den Haag Malieveld
      • CWI Rotterdam Schiekade
      • Stadion Galgewaard in Utrecht

      Culturele Zondagen in Utrecht

      Utrecht heeft iets unieks en dat zijn Culturele Zondagen. Bijzondere dagen met een spannend en gevarieerd kunstprogramma. Vol met muziek, dans, theater of film. Op grote en kleine podia of op pleinen en in parken. Voor iedereen en meestal gratis!

      Kijk voor meer informatie op: http://utrecht.utrechtyourway.nl.

      Het Amsterdam Roots Festival

      Het Amsterdam Roots Festival is een toonaangevend Nederlands muziekfestival dat zich ten doel stelt om grensverleggende en nieuwe ontwikkelingen binnen de wereldmuziek te tonen. Het festival biedt ook ruimte aan jong en nieuw talent, en streeft daarbij naar culturele uitwisseling tussen verschillende bevolkingsgroepen.
      Cross-over is vanaf het begin de kern van het Amsterdam Roots Festival geweest. Roots presenteert nieuwe voorbeelden van hoe tradities en meer of minder gangbare ‘oude’ muziekstijlen een vertaling krijgen naar deze tijd. Nieuwe en opwindende geluiden op het snijvlak van pop- en wereldmuziek. Er zullen vele verschillende internationale acts optreden, met spannende combinaties op 1 avond of in 1 podium, je ontdekt altijd wat nieuws.

      Kijk voor meer informatie op: http://www.amsterdamroots.nl/.

      Festival Milan

      Jaarlijks wordt in het Zuiderpark in Den Haag het festival Milan gehouden. Dit festival trekt ieder jaar ongeveer 500.000 bezoekers.

      Kwakoefestival

      Kwakoe is steeds meer het trefpunt voor de vele etnische bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving. Surinamers, Antillianen en Arubanen presenteren er, samen met migranten uit vele windstreken zoals Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Zuid- en Midden-Europa, hun eigen cultuur in het Amsterdamse Bijlmerpark: een vrijmarkt bij uitstek. Zes weekeinden lang manifesteert zich daar een multiculturele samenleving op tal van manieren: theater, muziek, film, literatuur, vertelkunst, sport en exotische kookkunst. Artiesten, sportlieden, zangers en muziekgroepen van naam zowel als aanstormend jong talent leveren hun bijdrage aan deze swingende show. "Het Kwakoe Zomer Festival is het beste wat er aan activiteiten in Amsterdam Zuidoost wordt georganiseerd. Dat is inmiddels ook tot de politiek doorgedrongen.

      Zoals gebruikelijk is het Kwakoe Zomer Festival een belangrijke informatiemarkt voor het bedrijfsleven en non profit-organisaties. De overheid, de vakbonden, uitzendbureaus en tal van educatieve en charitatieve instellingen zijn op het festival vertegenwoordigd met informatiestands.

      Grote en middelgrote bedrijven en zelfs multinationals hebben het festival ontdekt als een speerpunt voor etnomarketing. De bezoekers, die uit heel Nederland afkomstig zijn, vormen een belangrijke doelgroep die tijdens dit evenement heel direct kan worden benaderd. Steeds meer bedrijven beschouwen het festival als een uitgelezen plek voor de werving van nieuw personeel. Kwakoe is wat dat betreft een permanente banenmarkt. De snel groeiende etnoculturele gemeenschap wordt bovendien gezien als een belangrijke economische factor voor de nabije toekomst. Het bedrijfsleven, de overheid en particuliere instellingen presenteren zich op het festival met informatiestands en organiseren thema-discussies en symposia tijdens de bedrijfsdagen.

      Het festival wordt gedurende 6 weekenden in juli en augustus gehouden.

      Zomercarnaval

      De grote jaarlijkse Straatparade Zomercarnaval in het centrum van Rotterdam wordt jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag in juli. Er zijn altijd meer dan 900.000 bezoekers aanwezig.

      Festival deBeschaving

      Festival deBeschaving - Zet je zintuigen op scherp!

      Medio augustus zet het in 2003 bekroonde festival deBeschaving (1e prijs voor beste vrijwilligersorganisatie 2003) weer haar tenten op in Utrecht.
      Je zult 11 uur lang getrakteerd worden op een waanzinnige culturele oase;
      6 tenten met meer dan 55 optredens vol muziek, theater, video, cabaret, workshops, literatuur, dans, (klein)kunst en meer.

      Op en om het terrein zul je ook verrast worden door vele verschillende optredens en activiteiten, zoals boulevardtheater, straattheater, walk acts en kunstinstallaties.

      Een greep uit het programma levert de volgende namen op: Spinvis, The lau, Bettie Serveert, Ronald Giphart, Eboman, De dichters uit Epiberen,  De Woorddansers, Meindert Talma, Gotcha!, Kopna Kopna, Hans Dulfer, Plaeto, Lachmeditatie, Op Sterk water, Amsterdam Klezmer band, popquiz en veel meer!

      Kijk voor het volledige programma en voorverkoopadressen op www.debeschaving.nl.

      Festival deBeschaving
      12:00 tot 23:00
      Leidsche Rijn - Utrecht

      KaSCHba (vroeger: Ha-Schi-Ba)

      Zondag 14 oktober staat het Oranjeplein in Den Haag in het teken van de KaSCHba, een bijzonder evenement in de sferen van Kapaliçarsi, Istanbul, de souk van Marrakech, de tropische ritmes van salsa, merengue.In drie sfeervolle tenten zijn vier culturen terug te vinden: Oer-hollands, Arab, Hindu, Caribbean. Met live-muziek, lekkere hapjes en veel gezelligheid. Ook is er een exotische wereldmarkt, een bewonersvrijmarkt en een kinderdorp.

      De sfeer van de Schilderswijk is de sfeer van de wereld. Afro Caribbean, Hollands, Hindu en Arab komen tijdens de KaSCHba samen op het Oranjeplein. Het is tijd voor een goed feest. De Ramadan is voorbij, het Suikerfeest is begonnen; Divali, het lichtfeest van de Hindu’s, komt eraan en de herfst mag kleur krijgen op het Oranjeplein. Welke artiesten daaraan meewerken, lees je hierboven onder ARTIESTEN.

      Iedereen ontmoet elkaar op de KaSCHba. Vind leuke hebbedingen op de bewonersvrijmarkt, eet een hapje in een van de mooi ingerichte tenten op het plein, luister naar de muziek, proef de sfeer van de dag.

      De KaSCHba is zondag 14 oktober van 13.00 tot 20.00 uur
      op het Oranjeplein in Den Haag.

      Voor meer informatie zie: http://www.kaschba.nl/.

      StudieBeurs

      Tijdens het eerste weekeinde in oktober wordt traditioneel in de Utrechtse Jaarbeurs de jaarlijkse StudieBeurs gehouden.

      Voor meer informatie zie: http://www.studiebeurs.nl/.

      Pasar Malam Besar / Tong Tong Festival

      De Pasar Malam Besar wordt georganiseerd door de stichting Tong Tong.
      De doelstelling van Stichting Tong Tong is het stimuleren van de Indische cultuur, en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (cultuur-)geschiedenis.
      Belangrijkste middel daartoe is het organiseren van de jaarlijkse Pasar Malam Besar op het Malieveld in Den Haag.
      Sinds 2005 wordt het culturele programma van de Pasar Malam Besar gepresenteerd onder de naam Tong Tong Festival: de beste mix van oost en west in dans, muziek, literatuur, lezingen, talkshows, film en eetcultuur.

      Voor meer informatie kijk op: http://www.pasarmalambesar.nl/.

      MULTIFESTIJN

      Multifestijn is een evenement waarin face-to-face contact van bezoekers centraal staat in een ontspannen en gezellige sfeer. Bij veel onderdelen van het festijn, word je gestimuleerd om mee te doen, te ervaren, te voelen en te proeven.

      MultifestijnDit initiatief is ontplooid door de SICN in samenwerking SABEN. Uitvoering wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met meerdere organisaties. Het idee om dit festijn te combineren met de viering van het 35 jarig jubileum van SICN is bijzonder; SICN heeft immers het creëren van ruimte voor contact hoog in het vaandel in een tijd waarin met de dag de multiculturele samenleving met nieuwe definities wordt ondermijnd en de tolerantie steeds meer plaats maakt voor sancties.

      Voor meer informatie zie: http://www.multifestijn.nl/pages-nl/home-nl.html.

      Afrikadag

      Jaarlijks vindt de Afrikadag van de Evert Vermeer stichting plaats.
      Afgelopen keer met meer dan 1500 bezoekers en vele interessante sprekers!

      Contrast was aanwezig en heeft kostenloos Contrast Magazine uitgedeeld.

      Voor meer informatie zie: http://www.afrikadag.nl/.

      LiteSide Festival

      LiteSide is een jong multidisciplinair festival, dat cross-overs tussen de hippe oriëntaalse en Europese westerse cultuur in de schijnwerpers zet.

      Kijk voor meer informatie op: http://www.liteside.nl/.

      De Diversity week

      Wordt is gehouden vanaf eind juni 2007. Net als vele grote bedrijven is Contrast Partner. Diversiteit staat als bron van kansen en mogelijkheden centraal!

      Kijk voor meer informatie op: http://www.diversityweek2007.com/.

      Live for Life festival

      Word gehouden op de eerste zondag van juli vanaf 13.00 uur zal op het marktplein in Arnhem het festival Live for Life worden gehouden. Organisator is Stichting Rhythm of Reason.

      De mix van culturen neemt toe en daarmee ook de culturele verschillen. De vraag is: Hoe gaan we met die culturele verschillen om? Het antwoord: Ervaar die verschillen als een verrijking van de samenleving, als een verrijking van jezelf. Juist door verschil in cultuur en traditie zijn wij namelijk interessant voor elkaar.  

      Nederland telt zoveel verschillende culturen, maar toch weten wij nog bar weinig over elkaars cultuur. Hier proberen wij, Stichting Rhythm of Reason verandering in te brengen, door jongeren kennis te laten maken met elkaars muziek, cultuur maar vooral met elkaar. Het is belangrijk dat jongeren sámen kunnen genieten. 'Eenheid in verscheidenheid', dat is waar wij voor streven. Wij willen het besef aanwakkeren dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde samenleving en op elkaar aangewezen zijn. Wij willen bewijzen dat ondanks al onze verschillen wij toch één kunnen zijn. In plaats van elkaar verwijten te maken, moeten we proberen elkaar te begrijpen.

      Dunya Festival

      Ortel Dunya Festival is hèt wereldpodiumkunstenfestival van Nederland. Vele spraakmakende artiesten, jonge talenten uit alle uithoeken van de wereld, grote namen op het gebied van wereldmuziek, verhalenvertellers en dichters van wereldformaat zijn jaarlijks te zien en te horen op Ortel Dunya. Ortel Dunya trok 220.000 bezoekers in 2006. Het programma van Ortel Dunya bestaat uit meer dan vijftig optredens verdeeld over zes verschillende podia in het Park bij de Euromast. In totaal werd er in 2006 meer dan 50 uur aan wereldmuziek geprogrammeerd. Naast de diverse continentaal georiënteerde podia kent Ortel Dunya een Poetry Park, Plein van de Solidariteit en een kinderterrein.

      Kijk voor mee informatie op: http://www.dunya.nl/