Sociaal suikerfeest

Het sociale gebeuren staat op de eerste plaats en dat maakt het tot een bijzondere dag

Inmiddels is het oktober en de Ramadan voor de moslims is weer voorbij.
Het traditionele Id-al-Fitr (suikerfeest) is de afsluiting van de vastperiode.

Niet voor iedere moslim viel het suikerfeest op afgelopen dinsdag. Het is afhankelijk van het verschijnen van de nieuwe maan en de methode van het land van oorspronkelijke herkomst.
Dit betekent dat bijvoorbeeld, de Turken en Marokkanen (meestal) niet op dezelfde dag het einde van de vasten periode vieren.
Ook is er een verschil tussen de soennieten en sjiieten.
De sjiieten beginnen meestal een dag later met het suikerfeest.

Feestelijkheden

Voor Id-al-Fitr steken de meeste moslims zich in hun meest nette kleding.
De ochtend dat het suikerfeest is aangebroken, gaan de mannen naar de moskee voor een speciaal gebed.
Vrouwen en kinderen gaan vaak ook mee.
De rest van de dag wordt besteed aan de familie en lekker eten. Men feliciteert elkaar met de geleverde prestatie, maar ze stellen het zeer op prijs als niet-moslims hun feliciteren.
Het sociale gebeuren staat op de eerste plaats tijdens het suikerfeest en dat maakt het tot een bijzondere dag. De sfeer is ongedwongen, en vrolijk. Iedereen is aardig voor elkaar en men probeert goede voornemens te realiseren.

Officieel duurt het suikerfeest drie dagen, maar de meeste  werkgevers en scholen kennen slechts één dag vrij toe.

Nationale Feestdag

In het televisieprogramma van Knevel & Van den Brink, liet staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer zich uit over het suikerfeest.
Ze zei dat ze zich kon voorstellen dat het suikerfeest een extra nationale feestdag wordt.
Uit een peiling van onderzoeksbureau Marketresponse bleek drie jaar geleden dat één op de vier Nederlanders voorstander ervan is dat het Suikerfeest een nationale feestdag wordt.
Bijna de helft (45 procent) vond dat het Suikerfeest als feestdag moest worden erkend. Men zou de keuze moeten hebben op die dag vrij te nemen in plaats van op een andere vrije dag als tweede pinksterdag.

Recenter, bleek uit een onderzoek van Maurice de Hond,  dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (77 procent) vond dat het suikerfeest geen nationale feestdag moet worden. Slechts 18 procent vond dit wel een goed idee.
Verder was er bijna een derde van de ondervraagden met een Islamitische geloofsovertuiging die ook van mening waren dat het suikerfeest geen nationale feestdag hoefde te worden. Het onderzoek  betrof in totaal 939 mensen.

On-Nederlands

Politicus Geert Wilders liet via zijn weblog weten dat hij dit idee flauwekul vond. Het suikerfeest is volgens hem on-Nederlands.

Maar is het suikerfeest on-Nederlands ?
De Moslim gemeenschap is alleen maar gegroeid. Momenteel zijn er circa 850.000  Moslims in Nederland. Naar verwachting zullen dat er over enkele decennia rond de 1 miljoen worden.
 Gezien de uitstekende integratie van de huidige generatie moslims, zou het zomaar kunnen dat we over 10 jaar wel een nationale feestdag hebben op Id-al-Fitr.


door: Sjoerd Keijzer